donderdag, 9. augustus 2012 - 10:02 Update: 08-07-2014 0:47

Inflatie gestegen naar 2,3 procent

Den Haag

De inflatie is in juli gestegen naar 2,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juni. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie kwam vooral door hogere woninghuur en aangepaste belastingregels bij de aanschaf van nieuwe personenauto’s (BPM). Ook pakketreizen hadden een verhogend effect op de inflatie.

In Nederland worden de meeste huren in juli verhoogd. Dit jaar was de gemiddelde huurverhoging 2,8 procent en dat is één procentpunt hoger dan vorig jaar. Voor de meeste huurwoningen is dit jaar een maximale huurstijging van 2,3 procent wettelijk toegestaan. Fors hogere stijgingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld bij huurderwisseling, waardoor het gemiddelde ruim boven de 2,3 procent uitkomt.

De prijsontwikkeling van aardgas had een drukkend effect op de inflatie. Aardgas was weliswaar 5,1 procent duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging op jaarbasis was in juni nog 8,0 procent. De inflatie werd ook gedrukt door de ontwikkeling van kledingprijzen en telefoontarieven in het buitenland.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland is uitgekomen op 2,6 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in juni. De inflatie in de eurozone komt uit op 2,4 procent en is daarmee onveranderd ten opzichte van juni.
Categorie:
Tag(s):