dinsdag, 1. mei 2012 - 13:36 Update: 08-07-2014 0:52

Kabinet stimuleert MKB in ontwikkelingslanden te ondernemen

Den Haag

Nederland wil dat MKB-bedrijven vaker ook in ontwikkelingslanden aan de slag gaan en daar bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling en armoedebestrijding.

Daarom stelt het kabinet kortingsbonnen ter beschikking voor bedrijven die daarvoor advies willen inkopen bij een consultant of een maatschappelijke organisatie. Dat schrijft staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze pilot met vouchers voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) geeft ondernemers 50% korting (tot maximaal 10.000 euro) op de advieskosten om hun keten in ontwikkelingslanden te verduurzamen.

Doel van de pilot is kijken of ondernemers op deze manier kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden. Dat is namelijk cruciaal voor duurzame economische groei en armoedevermindering. De vouchers worden uitgegeven door MVO Nederland.

Naast de IMVO-vouchers worden bedrijven ook gestimuleerd verantwoord te ondernemen in ontwikkelingslanden via regelingen als PSI, ORIO of publiek-private partnerschappen als het Initiatief Duurzame Handel en de PPP-fondsen voor water en voedselzekerheid.

Knapen schrijft aan de Kamer dat bij elk van die regelingen zal worden gewerkt met een geformaliseerd IMVO-kader, gebaseerd op de OESO-richtlijnen. Daarbij wordt steeds gezocht naar het optimale evenwicht tussen strikte controle en het voorkomen van te veel administratieve lasten voor bedrijven en de uitvoerende organisaties.

Bij een laag risico zal worden uitgegaan van het vertrouwen in en de reputatie van het betreffende bedrijf en zullen geen aanvullende verplichtingen op het terrein van IMVO worden opgelegd. Bij een hoger risico worden extra IMVO-eisen gesteld in de financieringsvoorwaarden.
Categorie:
Tag(s):