zondag, 9. september 2012 - 11:52

Luchtvaartpolitie hoort drie piloten over botsing in de lucht

Wassenaar

De Luchtvaartpolitie zet het onderzoek naar de botsing in de lucht bij Wassenaar in samenwerking met het Landelijke Verkeers Bijstandteam (LVBT), beiden onderdeel van het Korps landelijke politiediensten, voort.

De resultaten worden vastgelegd in een proces-verbaal ten behoeve van het Openbaar Ministerie in Haarlem, dat strafzaken in de luchtvaart behandeld.

Medewerkers van de Luchtvaarttoezicht hebben de drie piloten van de betrokken toestellen gehoord. Diverse getuigen zijn in samenwerking met de politie Haaglanden gehoord. De vliegtuigen zijn ten behoeve van het onderzoek in beslag genomen. Het team van het LVBT is gisteren met een politieheli ingevlogen, omdat door het opkomende water de komst hiervan dringend was gewenst.

Op zaterdag 8 september 2012 kwam op de meldkamer in Driebergen een melding binnen dat er in de lucht ter hoogte van Wassenaar vliegtuigen met elkaar in botsing waren gekomen. Eén toestel met reclamesleep maakte een noodlanding op het strand ter hoogte van Meyendell in Wassenaar. Het andere toestel kon doorvliegen en landde veilig op het vliegveld in Rotterdam. De piloot had zijn toestel eerst optisch laten bekijken door het personeel van de toren, waarna het toestel kon landen. De brandweer was bij deze landing aanwezig. Een derde toestel, eveneens met reclamesleep, was ook op het vliegveld in Rotterdam geland. Dit toestel was niet betrokken bij de botsing.

De piloot van het toestel dat een noodlanding maakt op het strand, een 56-jarige man uit Goes, kwam met de schrik vrij. Hij was de enige inzittende van het toestel. Zijn toestel raakte beschadigd aan de linkervleugel. Hierin waren twee gaten ontstaan en waren de flaps ontzet. Op de sleep stond reclame voor het CDA.

De piloot van de Cessna, die het reclametoestel, boven Wassenaar raakte vervoerde 3 personen. De 26-jarige man uit Alkmaar kon zijn toestel veilig aan de grond zetten in Rotterdam. Inzittenden van het toestel maakten opnamen van een ander reclamevliegtuig dat ook langs de kust boven Wassenaar in zuidelijke richting vloog. De snelheid van dit toestel was iets groter dan de snelheid van het toestel dat hij in de lucht raakte.

De piloot van het derde toestel, een 67-jarige man uit Den Haag, sleepte de tekst: 'Wietpas NEE, stem SP", voor zover bekend niet in opdracht van de SP. Van dit toestel zijn vanuit de Cessna opnamen gemaakt.
De Luchtvaartpolitie heeft deze opnamen veiliggesteld voor het onderzoek. De resultaten en conclusies van het totale onderzoek wordt gedeeld met het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):