maandag, 25. juni 2012 - 14:16 Update: 08-07-2014 0:49

Nederlandse voetbalrobots Wereldkampioen in Mexico

Eindhoven

Het robotvoetbalteam van de TU/e heeft zaterdagavond laat in Mexico City de wereldtitel robotvoetbal in de wacht gesleept, op de RoboCup 2012. Dit heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) maandag laten weten.

De Eindhovense robots waren met 4-1 te sterk voor het team MRL uit Iran. Na vier verloren WK-finales op rij (2008-2011) neemt het Eindhovense team nu eindelijk de wereldbeker mee naar Nederland. In 2013 mag het team de titel in eigen land verdedigen, want dan is de WK RoboCup in Eindhoven.

Nachtwerk
De finale kende een spannende eerste helft, die eindigde in 2-1. Een van de vijf Nederlandse robots moest het veld verlaten met een technisch probleem. Tijdens de pauze bleek het te gaan om een los draadje. Met vijf spelers kon Tech United, het team van de TU Eindhoven, aan de tweede helft beginnen. Daarin liep het team verder uit naar 4-1.

"We hebben hier het hele jaar naartoe gewerkt", vertelde de opgetogen teamcoach Robin Soetens na de wedstrijd. "Toen we vorig jaar in Istanbul de finale verloren, zijn we in de vlucht terug naar huis begonnen met de voorbereidingen op dit toernooi. Al het sleutelen en programmeren heeft zich nu uitbetaald." Het toernooi begon met een gelijk spel. Soetens: "De eerste poulewedstrijden waren nog niet best, we moesten allerlei nieuwe dingen testen. Met een hoop nachtwerk zijn we langzaam in het toernooi gegroeid. De laatste wedstrijden hadden we goed positiespel en speelden de robots continu over. Deze overwinning laat zien dat we in Eindhoven wereldwijd voorop lopen in robotica", aldus de coach.

Het team vliegt maandag 25 juni terug naar Nederland en landt om 15.10 uur op Schiphol. De teamleden worden daar verwelkomd door een buslading fans en familie. Later volgt een huldiging op het gemeentehuis in Eindhoven.

Zorgrobot
Ook de zorgrobot van de TU Eindhoven had een goed toernooi. In de competitie voor zorgrobots, de @Home League, wist de Eindhovense robot AMIGO in een sterk bezet veld de zevende plaats te veroveren. De robot liet in een open opdracht onder meer zien dat hij een mens kan helpen opstaan.

De jury waardeerde sterk dat AMIGO een robot is met de kracht van menselijke proporties, en toch veilig weet samen te werken met mensen.
De wandelende 'humanoid'-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de vierde plaats in de Humanoids-categorie.

WK RoboCup 2013 in Nederland
Tijdens het toernooi in Mexico is ook officieel vastgelegd dat de WK RoboCup volgend jaar plaats gaat vinden in Eindhoven, van 24 tot en met 30 juni 2013. Zo’n 2300 deelnemers uit circa veertig landen komen dan naar Nederland om hun robots de krachten te laten meten.

Het evenement zal plaats vinden in Eindhoven, in de hallen van het Indoor Sportcentrum, de aangrenzende Fontys Sporthogeschool en het IJssportcentrum.

RoboCup
RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Een van de RoboCup-categorieën is de ‘Middle Size League’ (MSL), de officieuze koningsklasse van het robotvoetbal.

Tech United, het team van de TU Eindhoven, speelt onder mee in deze klasse. De MSL bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien.

Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels bijschaaft - ze benaderen steeds meer de regels van het ‘menselijke’ voetbal - zijn de teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.
Categorie:
Tag(s):