maandag, 29. oktober 2012 - 18:49

Opnieuw vijf jaar geëist voor uitlokken Facebookmoord

Arnhem

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft vandaag opnieuw een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS geëist voor het uitlokken van de moord op een 15-jarige meisje uit Arnhem. Een jongen uit Rotterdam, ten tijde van de moord nog 17 jaar oud, stond hiervoor terecht.

Het OM acht bewezen dat hij samen met een 16-jarig meisje uit Arnhem de moord heeft uitgelokt. Het slachtoffer werd op 14 januari 2012 neergestoken in haar ouderlijk huis in Arnhem.

Net als bij het 16-jarige meisje heeft het OM ervoor gekozen om te eisen volgens het volwassenenstrafrecht. De reden hiervoor is gelegen in de ernst van het feit en de uitzonderlijke omstandigheden waaronder het feit is gepleegd. De wet biedt de mogelijkheid om 16- en 17-jarigen te bestraffen volgens het volwassenstrafrecht. Bij toepassing van het jeugdstrafrecht is de maximale detentieduur voor deze leeftijdscategorie twee jaar.

Uitlokking
De strafzaak tegen de Rotterdamse jongen werd op het verzoek van het OM in het openbaar behandeld.

Tijdens de zitting betoogde de officier dat er tussen het meisje en de jongen een nauwe en bewuste samenwerking bestond bij de uitlokking. Ze spraken erover, deelden de informatie en waren gedurende een langere periode actief in de uitvoering van het plan. Een destijds 14-jarige jongen uit Capelle aan de IJssel werd benaderd voor de moord.

Hoewel beide verdachten later aangeven dat ze ‘'het nooit zo bedoeld hebben'', is er volgens de officier wel degelijk sprake van opzet. De wens dat het latere slachtoffer zou sterven, en de opdracht om haar te vermoorden, zijn meerdere keren geuit.

Ook zijn daarbij diverse uitlokkingsmiddelen gebruikt. Hoewel niet vast is komen te staan dat er vooraf geld is betaald, blijkt uit getuigenverklaringen wel dat er geldbedragen en drankjes zijn aangeboden. Ook heeft het tweetal de informatie verschaft over het adres, de route en de aanwezigheid van het latere slachtoffer.

Op het laatst zou de jongen uit Capelle aan de IJssel bedreigd zijn en te horen hebben gekregen dat het uiterlijk 14 januari, de dag van de moord, moest gebeuren.

De officier van justitie noemde de daad ‘'koelbloedig, oninvoelbaar, niet nadenkend, zeer egocentrisch, kil en berekenend. ‘'Een ruzie ‘oplossen' door een moordplan te beramen en dit plan ook daadwerkelijk laten uitvoeren is een scenario dat onvoorstelbaar en bizar lijkt te zijn, wat zeker niet lijkt te passen bij tieners, bij kinderen van 16 en 17 jaar oud.''

Voor familie en vrienden is het volgens de officier van justitie nauwelijks te bevatten dat ‘'slechts'' een ruzie over geroddel de oorzaak en het motief is voor de moord.

De destijds 14-jarige jongen die de moord daadwerkelijk heeft gepleegd, is in september veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). Dit is de maximale straf voor 12- tot 15-jarigen. Dit vonnis is onherroepelijk.
Provincie:
Tag(s):