woensdag, 12. december 2012 - 13:12

Overlevingskans gestrande bultrug nemen af

Texel

Woensdagochtend werd groot alarm geslagen bij Ecomare: er was een levende bultrug gestrand op de Razende Bol, de zandplaat tussen Texel en Den Helder. Dit meldt Ecomare woensdag.

Update: 18:45 uur
De bultrug is korte tijd los geweest van de Razende Bol, maar is inmiddels weer gestrand. Het dier ligt nu hoger op het zand en kan onmogelijk zichzelf bevrijden. Door het invallen van de duisternis en het keren van het tij, worden de kansen voor de bultrug aanzienlijk kleiner. Morgenochtend gaan medewerkers van Ecomare weer bij het dier kijken.

Update: 13.30 uur
Het zeewater stijgt snel met de opkomende vloed. Volgens Ecomare medewerkers ter plaatse is te zien dat de bultrug zich meer beweegt en probeert los te komen. Op gepaste afstand houden KNRM, Marine en medewerkers van NIOZ, IMARES en Ecomare de walvis in de gaten. Gekeken wordt of het dier zichzelf kan bevrijden en weg zwemmen.

Update : 12.10 uur
Hoop op een geslaagde reddingsactie begint te groeien. De bultrug ligt volgens Ecomare medewerkers ter plaatse in een geul en nog behoorlijk onder water. Over een half uur begint het zeewater weer te stijgen en dat geeft hoop.

Eerdere berichtgeving:
Meteen is alles in werking gesteld voor een reddingsoperatie. In een gezamenlijke actie van de kustwacht, het NIOZ en de Joost Dourleinkazerne van het Kops Mariniers wordt geprobeerd het dier vrij te krijgen.

De twaalf meter lange bultrug ligt in een geul bij de zandplaat. De reden van zijn stranding is onbekend, maar moet vermoedelijk in de conditie van het dier gezocht worden. Bultruggen zijn gewend aan kustgebieden en zullen als ze fit en gezond zijn, niet op een zandplaat terecht komen.

De bultrug zwaait met zijn staart, maar ziet er verzwakt uit. De 12 meter lange walvis werd vanmorgen op de Razende Bol vanuit de lucht gespot door Jan Willem van Buren waarna medewerkers van Ecomare zijn gewaarschuwd.

De bultrug ligt nog behoorlijk in het water, maar op een moeilijk bereikbare plek. De Joost Dourlein Kazerne, kustwacht en SOS Dolfijn zijn gealarmeerd en een reddingsactie wordt op touw gezet. Medewerkers van Ecomare, Imares en het NIOZ zijn ter plaatse.

Dodelijk gewicht
Bultruggen zijn gewend om in ondiepe zeeën als de Noordzee te zwemmen en het is dan ook heel ongebruikelijk dat een dier op een zandplaat als de Razende Bol strandt. Zeker in goede weersomstandigheden.

Een stranding is voor een bultrug heel gevaarlijk. Het gewicht van zijn lichaam drukt op zijn vitale organen, zoals de longen. Hierdoor kan de bultrug overlijden. Het is dan ook zaak om snel in actie te komen wanneer een walvis zoals een bultrug strandt.
Provincie:
Tag(s):