zaterdag, 3. november 2012 - 12:09

'PvdA-voorzitter Spekman noemt nivellering 'een feest'

In een interview met het AD zegt partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA zaterdag dat hij niet van plan is de nieuwe coalitiepartner tegemoet te komen als het gaat om de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Spekman in de krant: 'We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren'. Volgens Spekman is nivelleren 'een feest'. 'Je gaat het natuurlijk niet extra inwrijven bij de VVD of heel erg triomfantelijk lopen doen. Maar dat er verschillende politieke overtuigingen zijn bij het gemiddelde VVD-lid en het gemiddelde PvdA-lid, lijkt me helder', aldus Spekman in de krant.

Niet alleen binnen de VVD is er flinke commotie ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremies, ook binnen de PvdA is het voer voor discussie, want er zijn genoeg PvdA-leden die een gezinsinkomen van 1,5 tot 2 keer modaal hebben en straks honderden euro's extra gaan betalen.

De uitspraken van Spekman staan haaks op die van Rutte die vrijdagavond tijdens een bestuurscongres in Lunteren de gemoederen probeerde te bedaren door te stellen dat dit zorgplan nog kan worden bijgesteld en dat er nog 'aan de knoppen kan worden gedraaid'.

Bij de VVD is de afgelopen dagen grote onrust ontstaan over de plannen met de zorgpremie, die ervoor kunnen zorgen dat mensen met middeninkomens en hoge inkomens honderden euro’s per maand extra premie moeten gaan betalen. Maar Spekman noemt een bedrag van ruim 450 euro per maand voor een huishouden waarin de partners beiden 70.000 euro per jaar verdienen heel redelijk. Spekman: 'Als er 16 miljard moet worden bezuinigd, gaat er heel veel in de levens van mensen veranderen. Er komt nog veel meer.', zo meldt de NOS.
Provincie:
Tag(s):