woensdag, 25. juli 2012 - 14:03 Update: 08-07-2014 0:48

Smile-database van NEMO en de UvA nu openbaar

Ruim vierhonderd mensen van over de hele wereld hebben bijgedragen aan de meest uitgebreide lach-database ooit. Dankzij het project Science Live, mede mogelijk gemaakt door NWO en de KNAW, konden UvA-onderzoekers de lach van honderden NEMO-bezoekers vastleggen.

Daardoor is er nu meer inzicht in wat er precies gebeurt met je gezicht als je oprecht lacht, en hoe dat beïnvloedt hoe oud je lijkt. De database is openbaar beschikbaar. Op www.uva-nemo.org is een voorproefje te zien.

481 proefpersonen deden bij NEMO mee aan het onderzoek van informatici Theo Gevers en Albert Ali Salah. Van iedere proefpersoon werd een geposeerde lach en een oprechte lach vastgelegd op video. Ook moesten ze boos, blij, verdrietig, verrast en angstig kijken. Bepaalde karakteristieken, zoals de snelheid waarmee de mondhoeken omhoog gaan, werden geanalyseerd. Die kennis is te gebruiken voor computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren.

Software weet hoe oud je bent

De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook om te kijken naar beelden van andere proefpersonen. Ze moesten inschatten hoe oud die mensen zijn en aangeven hoe aantrekkelijk ze deze mensen vonden. Ook werd hen gevraagd om karaktereigenschappen in te schatten: is de persoon een behulpzaam type, of is hij misschien verliefd?

Met alle verzamelde gegevens konden de onderzoekers software ontwikkelen die de leeftijd van mensen kan schatten. De software houdt daarbij rekening met het feit of iemand blij, verdrietig of boos is, en stelt aan de hand daarvan de schatting bij. De software blijkt iets beter in het schatten van leeftijden dan mensen: wij zitten er gemiddeld zeven jaar naast bij het schatten en de computer maar zes jaar.

Uit het onderzoek van Gevers en Salah blijkt ook dat je er jonger uitziet als je lacht, maar alleen als je ouder bent dan veertig. Als je jonger dan veertig bent, kun je beter neutraal kijken als je jong wilt overkomen.

Theo Gevers doet al enkele jaren onderzoek naar digitale gezichtsherkenning. Gevers ontving in 2007 voor zijn baanbrekende werk een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Over Science Live

Met Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Wetenschappers die hun onderzoek ook in NEMO willen uitvoeren, kunnen meer informatie vinden op www.sciencelive.nl. Science Live komt mede tot stand door samenwerking met NWO en de KNAW.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Over de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, het geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Bovendien is zij verantwoordelijk voor zeventien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De KNAW geldt daarmee als de autoriteit voor en van de Nederlandse wetenschap.
Categorie:
Tag(s):