maandag, 23. juli 2012 - 17:29 Update: 08-07-2014 0:48

Steeds minder mensen kunnen de maandelijkse zorgpremie betalen

Steeds meer mensen moeten een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar om hun zorgpremie te kunnen betalen. In de afgelopen zes maanden is dat aantal met 35 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Dit meldt NRC Handelsblad maandag op basis van een rondgang langs zeven verzekeraars met in totaal 14 miljoen klanten.

Niet alleen voor de zorgpremie ook voor het eigen risico wordt steeds vaker een regeling getroffen.

Bij zeven zorgverzekeraars met in totaal veertien miljoen klanten zijn dit jaar 164 duizend regelingen getroffen voor klanten met een betalingsachterstand van maximaal een halfjaar. Mensen die langer niet betalen, krijgen te maken met het College voor Zorgverzekeringen, dat de premieheffing dan overneemt, en daar een boeteverhoging van 30% aan toevoegt, aldus AM. Dat gebeurt jaarlijks nog bijna twee maal zoveel mensen. De premie wordt dan van het loon of de uitkering ingehouden. Sommige advocaten vinden dit een onrechtvaardige regeling omdat verzekerden geen bezwaar kunnen maken tegen de verhoging. “Je kunt mensen niet dwingen te betalen als zij niets hebben”, zegt een van hen in NRC Handelsblad.

Vorig jaar waren er nog 122.209 mensen met een betalingsachterstand.

Veel zorgverzekeraars bieden klanten na twee maanden achterstand een betalingsregeling aan. Woordvoerster van CZ in NRC Handelsblad: 'We gaan bewust soepeler en coulanter om met deze regelingen.De afbetalingstermijn is verruimd en het minimale aflossingsbedrag verlaagd. We denken met mensen mee om te voorkomen dat ze verder in de financiële problemen komen.'

Maar ONVZ bijvoorbeeld royeert klanten die na drie maanden nog niet betaald hebben. Een woordvoerder in de krant: 'Wij zijn van mening dat zes maanden een te lange periode is om te wachten met het nemen van ingrijpende maatregelen. Dat draagt niet bij aan de betaalmoraal.

ONVZ schrijft per maand ongeveer 150 klanten uit. Zij moeten zich aanmelden bij een andere zorgverzekeraar, die wettelijk verplicht is hen te accepteren.
Categorie:
Tag(s):