donderdag, 14. juni 2012 - 12:42 Update: 08-07-2014 0:50

Sterke afname omzet detailhandel

Den Haag

In april 2012 heeft de detailhandel 8,7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen zijn met 2,1 procent gestegen, terwijl het volume 10,6 procent kromp. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling werd sterk beïnvloed door een minder gunstig koopdagenpatroon dan in april 2011. Na correctie hiervoor bedroeg de omzetdaling bijna 4 procent en de volumekrimp circa 6 procent.

Non-foodwinkels boekten bijna 13 procent minder omzet dan een jaar eerder. Ook na correctie voor het verschil in koopdagen was de omzet behoorlijk lager (ruim 8 procent). De omzetafname is volledig toe te rekenen aan een forse volumekrimp. Bijna alle non-foodbranches noteerden een omzetdaling, vooral bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en doe-het-zelfwinkels. Alleen winkels in consumentenelektronica behaalden een lichte omzetstijging.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen kwam 6 procent lager uit. Zowel supermarkten als speciaalzaken kenden een krimp, voornamelijk door de ongunstige koopdagsamenstelling. Zonder dit effect kwam de omzet van supermarkten en speciaalzaken ongeveer 2 procent hoger uit dan in april 2011. Ook het volume van de supermarkten was na koopdagcorrectie iets groter dan een jaar eerder.

Postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim 5 procent meer om dan in april vorig jaar. Tankstations kenden ondanks hogere prijzen een omzetdaling.
Categorie:
Tag(s):