woensdag, 20. juni 2012 - 11:30 Update: 08-07-2014 0:29

Unieke en ongerestaureerde Spyker uit 1906 aangetroffen

Apeldoorn

Op het Concours d’élégance Paleis Het Loo in Apeldoorn zal een zeer bijzondere Spyker uit 1906 te zien zijn. De meer dan 100 jaar oude auto werd onlangs in Frans-Guyana gevonden en is ongerestaureerd.

Het bijzondere stukje Nederlandse autohistorie is waarschijnlijk een van de vijf nog bestaande Spykers 15/22 en de enige ongerestaureerde ter wereld. De Spyker geldt als een van de stopstukken op het concours dat op 23 en 24 juni wordt gehouden.

Auto in een container
De Spyker werd rond 1960 gevonden in Frankrijk, in de buurt van Parijs. Zo’n twintig jaar later is de auto verhuisd naar Zuid-Amerika. De nieuwe eigenaar Stijnus Schotte: “Mijn vader had foto’s, maar niemand wist waar de auto zich bevond. Totdat ik een paar jaar geleden een tip kreeg; de Spyker zou in Frans-Guyana in het oerwoud staan. Daar hebben we hem inderdaad gevonden. In een container en met tal van bruikbare onderdelen. De auto heeft zelfs nog het plaatje van de dealer.”

Opmerkelijk goede staat
De Spyker verkeert in een opmerkelijk goede staat. De auto heeft zo’n 80 jaar stilgestaan maar is technisch nog helemaal compleet. De binnenkant van de motor en versnellingsbak zien eruit alsof de auto vorige week nog heeft gedraaid, aldus de trotse eigenaar. Schotte: “Blijkbaar heeft er goede olie in motor en bak gezeten, er is namelijk een soort oliefilm achtergebleven waardoor alle delen nog gangbaar en schoon zijn. We zijn echt verbaasd hoe goed de auto nog is, ik zou niet raar opkijken als de motor weer loopt zodra er brandstof in gaat en we voor een goede ontsteking zorgen.”

Experts zullen leeftijd vaststellen
Verwacht wordt dat de auto uit 1906 stamt, onder meer vanwege de boring x slag van de motor en bepaalde onderdelen die kenmerkend waren voor het model en de periode waarin de Spyker is gebouwd. Het exacte bouwjaar zal op het concours worden bepaald. Experts zullen er aan de hand van onder meer details van de auto de leeftijd proberen vast te stellen.

Jan Peter Nijmeijers, organisator van het concours: “Het publiek in Apeldoorn krijgt een heel bijzondere auto te zien, meer dan 100 jaar oud, maar nog in een uitstekende staat. Een kunstwerk op wielen. We zijn er trots op dat we de Spyker voor het eerst aan het grote publiek mogen tonen. Dankzij zo’n bijzondere auto, een topcollectie Ferrari’s, prachtige Mercedes’ SL, Porsches en heel veel ander mooi spul, wordt de tiende editie van het concours de beste ooit. Daar zijn we van overtuigd.”
Categorie:
Tag(s):