donderdag, 7. november 2013 - 9:51 Update: 03-07-2014 0:49

Actie voerende schoonmakers maken schoon schip in Groningen

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Na wekenlang actie voeren door de schoonmakers van de gemeente Groningen, kwam afgelopen dinsdag 7 november het verlossende woord.

De gemeente en zowel de ‘oude’ als ‘nieuwe’ schoonmaakbedrijven werken het komende half jaar samen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn baan houdt. Hiermee zijn de banen van de 60 schoonmakers bij de aanbesteding gegarandeerd.

De schoonmakers kwamen in actie tegen de gevolgen van de slechte aanbesteding die de gemeente Groningen had gedaan voor het schoonmaakwerk op haar panden. De schoonmakers kwamen met hun eigen burgemeesterskandidaat naar het stadhuis en brachten daarna nog een onverwachts bezoek aan het stadhuis. Tijdens deze sit-in zwaaiden zij oud burgemeester Peter Rehwinkel uit.

Na de eerste toezeggingen van de wethouder op vrijdag 1 november volgde de ontknoping dinsdagochtend. ’s Middags gingen de leden van de vakbond van schoonmakers unaniem akkoord. Naast het behoud van de werkgelegenheid vindt in mei 2014 een werkdrukmeting plaats op alle panden van de gemeente.

Als blijkt dat de schoonmakers te hard moeten werken, dan zal dit worden aangepast. Ondertussen kunnen alle ongeveer 60 schoonmakers van de gemeente ieder voorstel tot overplaatsing of weigering van overplaatsing aan een vakbondscommissie voorleggen.

Uitspraken van deze commissie zijn bindend voor de werkgever. Zodoende is de toekomst en positie van alle schoonmakers gegarandeerd. Tot slot zijn ook de voornemens tot dubieuze ziekmeldingsprocedures van de baan.