dinsdag, 25. juni 2013 - 22:06 Update: 03-07-2014 0:55

Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk oorzaak fibromyalgie ontdekt

Foto van hand manicure nagel | Archief EHF
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Misschien is de aanwezigheid van een teveel van een speciaal soort zenuwweefsel (AVS) in de huid van fibromyalgiepatienten de oorzaak van de pijn bij deze aandoening. 'Dat is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers', meldt het Reumafonds dinsdag.

Zenuwweefsel in handen
De Amerikaanse onderzoekers ontdekten in de bloedvaatjes van de handen van mensen met fibromyalgie veel meer van dit zenuwweefsel dan bij mensen zonder fibromyalgie. Het weefsel speelt normaal een belangrijke rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Het lijkt erop dat het, in grote hoeveelheden, ook kan zorgen voor de pijn en vermoeidheid. 

De onderzoekers bekeken kleine stukjes huid van mensen met en mensen zonder fibromyalgie. Volgens hen zorgt de grotere hoeveelheid zenuwweefsel voor irritatie van de huid en voor ernstige pijn en gevoeligheid in de handen van mensen met fibromyalgie. Normaal zou het weefsel alleen de bloedtoevoer en de warmteregulatie naar huid en spieren moeten verzorgen. Maar zij vermoeden, dat als dit niet goed verloopt, het zelfs tot pijn en vermoeidheid van de spieren elders in het lichaam zou kunnen leiden. 

Het Reumafonds is aangenaam verrast met de uitkomsten van dit onderzoek omdat het, hoewel nog geen oplossing, een mogelijk aangrijpingspunt geeft om verder onderzoek te doen naar fibromyalgie.

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Tot nu toe is er niet bekend waardoor fibromyalgie ontstaat. Fibromyalgie is daardoor ook erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen omde aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust. 

Categorie:
Tag(s):