maandag, 25. november 2013 - 9:25 Update: 03-07-2014 0:48

Brussel wil verbod brievenbusfirmas

Foto van stapels geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

De Europese Commissie wil multinationals zoals Coca Cola, Starbucks, Nike, Apple en Microsoft, die de belasting ontwijken, gaan aanpakken.

Europees Commissaris Semeta (belastingen) zal maandaagmiddag een voorstel presenteren, waardoor fiscale contructies voor grote bedrijven verboden worden. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Het voorstel wil vooral de brievenbusfirma's aanpakken. Dat zijn firma's die opgezet zijn door de multinationals met als enige doel de bedrijfswinst buiten het bereik van de fiscus te houden. De krant schrijft dat er in Nederland ongeveer 12.000 van dit soort firma's zijn. Naar schatting zouden deze brievenbusfirma's jaarlijks zo'n 150 miljard euro aan rente, dividend en royalty's zo goed als onbelast wegsluizen, vaak naar landen buiten de EU. De betrokken Commissie-ambtenaar denkt dat veel van dit soort brievenbusfirma's het loodje zullen leggen als de commissie haar zin krijgt. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat de Commissie alle lidstaten meekrijgt.

Er komt steeds meer protest tegen multinationals die de belastingen ontduiken of ontwijken. Politici en burgers vinden het niet langer acceptabel dat grote bedrijven in tijden van grote bezuinigingen vrijwel geen belasting betalen dankzij mazen in de wet en halfslachtig overheidsoptreden.  Volgens de Commissie kost belastingfraude en -ontwijking de Europese schatkisten 1.000 miljard euro per jaar.