vrijdag, 9. augustus 2013 - 13:27 Update: 03-07-2014 0:53

Drie aanhoudingen na brandstichtingen Harderwijk

foto van brandweer
Harderwijk

Met de aanhouding van drie jongeren (18 en 19 jaar) denkt de politie een groot aantal brandstichtingen in Harderwijk te hebben opgelost.

In een geval konden bewoners net op tijd de woning ontvluchten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de verdachten betrokken waren bij de brand op 29 juli waarbij een oma zichzelf en haar 5-jarige kleinkind kon redden.

Dit voorjaar gingen in Harderwijk diverse papiercontainers, een boom, een mobiel toilet en twee schuren in vlammen op. Op zondag 12 mei ontdekten de bewoners van een rietgedekte boerderij dat hun dak in brand stond. Zij konden zich net op tijd in veiligheid brengen, maar de brandweer kon niet voorkomen dat de boerderij afbrandde. Alle branden bleken te zijn aangestoken.

De politie startte een onderzoek en ging onopvallend de wijk in. Toen in de nacht van zondag op maandag 29 juli een papiercontainer in brand stond, werd in de buurt een 18-jarige inwoner van Ermelo gesignaleerd die er vandoor ging op zijn fiets bij het zien van politieagenten. Hij kon worden aangehouden. Later bleek dat ook twee Harderwijkse jongeren (18 en 19 jaar) bij de brandstichtingen betrokken waren. Zij hebben intussen een verklaring afgelegd over hun aandeel. De beide 18-jarige verdachten zitten in voorlopige hechtenis. De 19-jarige Harderwijker is voorlopig heengezonden, maar blijft nog wel verdachte.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de drie jongemannen verantwoordelijk zijn voor de brand waarbij een 48-jarige oma haar 5-jarige kleindochter en zichzelf net op tijd in veiligheid kon brengen. Deze brand vond plaats in de nacht van 28 op 29 juli. Uit forensisch onderzoek is inmiddels gebleken dat de brand is aangestoken. Inhoudelijk worden over deze bevindingen geen mededelingen gedaan.
 

Provincie:
Blik op 112: