vrijdag, 13. december 2013 - 17:28 Update: 03-07-2014 0:47

Minder kerstpakketten dit jaar door crisis

foto van kerspakket | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Door de langdurende economische crisis hebben bedrijven steeds minder reserves. Dat heeft ook gevolgen voor de kerstpakketten. Net als in 2011 heeft Panteia dit jaar onder de leden van het Panteia bedrijvenpanel geïnventariseerd of bedrijven van plan zijn een kerstpakket te geven aan hun medewerkers.

Ging het eind 2011 nog om 78 procent van het Nederlandse bedrijfsleven, nu is dit percentage gezakt tot 70 procent. Nadere analyse laat zien dat 51 procent hiervan zeker is en dat 19 procent nog een slag om de arm houdt, Een bedrijf geeft in 2013 voor een medewerker 45 euro uit aan een kerstpakket (excl. btw). Na schatting gaat het volgens Panteia om een totaal bedrag van 175 miljoen euro.

Waaruit bestaat het kerstpakket in 2013? Net als in voorgaande jaren blijkt de traditionele doos met levensmiddelen en wijn bovenaan te staan. Op de tweede plaats staat het geven van één of meerdere cadeaubonnen. Van de ondernemers die dit jaar een kerstpakket geven, zegt acht procent een lager bedrag uit te geven dan vorig jaar, 91 procent geeft ongeveer hetzelfde uit en één procent geeft een hoger bedrag per medewerker uit.

Kwart van de ondernemers gaat met personeel uit eten Het wordt in december trouwens een drukke periode voor de horeca want een kwart van de ondernemers geeft aan in december uit eten te gaan met het personeel. Ruim een derde van het Nederlandse bedrijfsleven stuurt in 2013 nog een kerstkaart of -wens naar hun klanten.

Categorie:
Tag(s):