zaterdag, 28. december 2013 - 17:00 Update: 03-07-2014 0:46

Rechter:Piloten Martinair niet naar KLM

Foto van piloot bij KLM toestel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

KLM hoeft van de rechter de piloten van dochteronderneming Martinair niet in dienst nemen. Dit meldt de rechtbank Amsterdam.

De Cargo-piloten van Martinair die zich hebben verenigd in de stichting Algemeen Vlieger Belang (AVB) hadden dit in vrijdag in een kort geding geĆ«ist van KLM maar de rechter stelt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in het gelijk. 

De AVB deed dit op basis van gemaakte afspraken daarover tussen KLM, Martinair en de VNV het zogenaamde Ringvaart Akkoord. De VNV heeft deze afspraken echter op 31 oktober 2013 opgezegd m.i.v. 31 december 2013.

De AVB vordert, zich beroepende op de wet, nakoming van de afspraken door de KLM omdat de opzegtermijn de datum van 1 januari 2014 zou overschrijden. De VNV stelt onder verwijzing naar het Akkoord zelf dat de overeenkomst op 31 december 2013 eindigt.

De voorzieningenrechter stelt de VNV in het gelijk: de afspraken eindigen op 31 december a.s. De KLM wordt verboden per 1 januari a.s. alsnog uitvoering te geven aan de afspraken.

Ook andere argumenten op grond waarvan een overstap van de Martinair-piloten naar de KLM alsnog zou moeten plaatsvinden, werden verworpen.