maandag, 28. april 2014 - 17:52 Update: 03-07-2014 0:37

Karabijn voor Duitsers verstopt na 74 jaar opgegraven

Foto van de opgegraven karabijn | Staatsbosbeheer
Foto: Staatsbosbeheer
Leersum

Samen met een boswachter heeft de vroegere bewoner van een boerderij in Leersum na 74 jaar met een Nederlands karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.

'De zoektocht naar het karabijn ontrolde zich als een ouderwetse speurtocht met alleen het geheugen als schatkaart', meldt Staatsbosbeheer maandag.

Karabijn verstopt voor Duitsers
Enkele weken geleden nam de nu 83 jarige meneer Veldhorst contact op met Janneke Ordelmans, de boswachter van Staatsbosbeheer. Hij vertelde: “Aan het begin van de oorlog zag mijn broer Albert een op de vlucht geslagen Nederlandse soldaat voor de boerderij langs rennen. Zijn uitrusting gooide hij van zich af. Mijn broer Albert heeft het geweer mee naar huis genomen waarna hij het heeft begraven zodat de Duitsers het niet tegen ons konden gebruiken”.

Meneer Veldhorst wilde graag een laatste poging doen deze uitrusting terug te vinden. Zijn broer Albert, inmiddels 90 jaar, kon nog ongeveer schetsen waar hij het geweer bijna 74 jaar geleden had verstopt voor de Duitse bezetters. De familie is inmiddels verhuisd.

Toch kon meneer Veldhorst, die jaren niet meer in Leersum was geweest, nog precies omschrijven hoe het gebied er in de oorlogsjaren uitzag. Daarna is hij met de boswachter het bos in gegaan om te zoeken naar de plek waar zijn broer aan het begin van de oorlog dit geweer had verstopt.

Zeven stappen zuidwaards
Wat vroeger een weiland was, is nu al jaren bos maar toch konden ze aanknopingspunten vinden. Nadat het oude ijzeren raster was teruggevonden moesten er nog zeven stappen worden gezet richting het zuiden, zo had broer Albert verteld en na wat speurwerk met een metaaldetector werd het geweer in de stromende regen teruggevonden.

Restanten naar Bevrijdingsmuseum
Van het geweer is niet veel meer over. Het hout is vergaan en het ijzer is volledig verroest, alleen de vorm verklapt nog dat het een wapen is geweest. De beide broers kunnen het boek nu sluiten en zijn blij dat de Duitsers het geweer nooit hebben gevonden. De restanten van het wapen worden aan het bevrijdingsmuseum aangeboden.

Provincie: