donderdag, 23. oktober 2014 - 10:09 Update: 23-10-2014 16:09

PvdA: Laat buurt zelf buurtplan maken

PvdA: Laat buurt zelf vuilnis ophalen
Foto: fbf
Amsterdam

De PvdA wil dat burgers meer rechten krijgen. Zo moeten burgers zelf kunnen bepalen wat ze van hun buurt willen maken. Nu lopen burgers volgens PvdA-Kamerlid Grace Tanamal nog teveel tegen bureaucratie en onnodige regels aan.

Het kamerlid stelt donderdag dan ook voor om in een aantal gemeenten te experimenteren met buurtrechten. 'Met deze rechten geven we mensen meer zeggenschap over hun buurt. Hierdoor krijgen bewoners de mogelijkheid om mee te beslissen over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening of het tegengaan van vervuiling'.

Tanamal: 'Buurtbewoners zelf weten als geen ander hoe zij hun buurt leefbaar en mooi kunnen houden. Het is volgens de PvdA daarom doodzonde als actieve mensen met goede initiatieven vastlopen. 'Door te experimenteren met buurtrechten komen we erachter hoe we bewoners weer grip op hun eigen buurt kunnen geven'.

Meerdere rechten

Met deze buurtrechten krijgen bewoners volgens Tanamal onder andere het recht om voorzieningen in hun wijk zelf te organiseren, zoals bijvoorbeeld het buurthuis, de vuilnisophaaldienst of hulp bij boodschappen. Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen maatschappelijk land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terecht komt. Daarnaast krijgen bewoners het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting en vormgeving van hun wijk schrijven. Dit plan maakt dan deel uit van de gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van het gebied.

Veel buurtbewoners willen volgens Tanamal bijvoorbeeld hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. 'Die ruimte moeten we hen geven. Dit geldt onder andere ook voor de groenvoorziening, het organiseren van evenementen of het tegengaan van vervuiling in de buurt. Juist daarom willen we buurtbewoners met buurtrechten een sterkere positie geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners'.

Provincie:
Tag(s):