dinsdag, 3. juni 2014 - 23:31 Update: 03-07-2014 0:35

Twee lichtgewonden bij grote brand Shell Moerdijk

foto van Shell Moerdijk | Jurgen Obbens
Foto: Jurgen Obbens
Moerdijk

Woensdagochtend werd om 06.10 uur het sein 'brand meester' gegeven bij de brand bij Shell Moerdijk. Dit heeft de gemeente woensdag laten weten.

Het eerdere advies om ramen en deuren te sluiten is ingetrokken. 

Zware metalen

De  brandweer laat nog wel weten dat er zware metalen zijn gevonden in grondmonsters na de brand. Aan mensen die roetdeeltjes hebben aangeraakt, wordt geadviseerd hun handen met zeep te wassen en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnengaan, zo meldt Omroep Brabant

A17 vrij
Het scheepvaartverkeer op het Holland Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels vrijgegeven.

Persconferentie

Woensdagochtend gaf de gemeente een persconferentie over de laatste stand van zaken.

Bij Shell in Moerdijk brak dinsdagavond een zeer grote brand uit na een reeks zware explosies. Er zijn bij de explosies twee personen licht gewonden geraakt. Zij zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht.

Update 01.15 uur
Voorafgaand aan de explosies zou er een benzeenreactor zijn ingestort. Dit werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Er zouden twee personen gewond zijn geraakt en met lichte brandwonden naar een ziekenhuis zijn overgebracht. Zij kunnen vermoedelijk het ziekenhuis snel weer verlaten. 
In de benzeenreactor zou Ethylbenzeen hebben gezeten en zou niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid.  Het scheepvaartverkeer werd volledig stilgelegd. Op- en afritten van de snelweg A17 werden afgezet.

Update 00.30 uur
Een woordvoerder van de politie zegt dat er tussen de twee en vier personen lichte verwondigen hebben opgelopen. De brand zou volgens de brandweer beheersbaar zijn, maar het sein brand meester is nog niet gegeven.

De brand brak rond kwart voor elf door nog onbekende oorzaak uit op het industrieterrein aan de Chemieweg. De explosies zouden hebben plaatsgevonden tijdens de wisseling van de ploegen. De brand gaat gepaard met meters hoge vlammen die in de wijde omgeving goed te zien zijn. Ook waren de explosies tot in de verre omtrek te horen en te voelen. Volgens omstanders is de vuurzee vergelijkbaar met die van de brand bij Chemie Pack in 2011. Dat bedrijf zat op hetzelfde industriegebied als Shell.

De hulpverleners hebben het incident opgeschaald naar grip 3, wat betekend dat er een gemeentelijkbeleidsteam is gevormd die in samenwerking met de hulpdiensten sturing geeft aan de bestrijding van de brand en de gevolgen hiervan.

De brandweer heeft meetploegen ingezet om mogelijke gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Dit zou volgens de veiligheidsregio niet het geval zijn. 

Shell Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Er werken ruim 800 medewerkers en meer dan 500 aannemers. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa.

Mocht u getuige zijn en foto's hebben mail ze onze redactie op uwblik@blikopnieuws.nl

Provincie: