zaterdag, 1. februari 2014 - 13:47 Update: 03-07-2014 0:43

V-1 raket met 1000 kg springstof gevonden in akker Kruisland

Foto van EOD | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van EOD | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van EOD | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van EOD | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In een akker aan het Dirksdijkje in Kruisland is vrijdagmiddag een explosief gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief, een deel van een V-1 raket, bevat 1.000 kg aan springstof.

Geen gevaar
De locatie rondom de vondst van het explosief, die een grootte heeft van een fors uitgevallen regenton, is afgezet en wordt door de politie zorgvuldig bewaakt. In de loop van zondagochtend neemt een particulier beveiliger de bewaking over. Het explosief is stabiel en vormt op zich geen gevaar voor de omgeving, mits het onaangeroerd blijft.

Complex explosief
Het laten exploderen van het projectiel is zeer complex door de aanwezigheid van meerdere ontstekingsmechanismen die zich allemaal aan de onderzijde bevinden. Het explosief ligt op ongeveer een meter diepte midden in een akker aan het Dirksdijkje ter hoogte van Princebosseweg en is inmiddels blootgelegd. Een dergelijk exemplaar wordt eens in de 15 tot 20 jaar gevonden.

Plan van aanpak
Begin volgende week wordt het plan van aanpak tot verwijdering besproken met de burgemeester van de gemeente Steenbergen, de politie, de EOD, de brandweer en de OvD-bevolkingszorg. De EOD hoopt dan ook nadere informatie te hebben over een datum waarop het exploderen van het projectiel kan plaatsvinden.

Provincie:
Blik op 112: