donderdag, 18. september 2014 - 15:20 Update: 18-09-2014 15:53

'Verhoogde kans op diabetes door light-producten en zoetstoffen'

Uit een onderzoek van Israëlische wetenschappers op muizen en mensen blijkt dat zoetjes en light-producten de kans op diabetes vergroten.

De uitkomst van het onderzoek is geplaatst in het tijdschrijft Nature zo melden verschillende media donderdag.

Suikervrije frisdrank en light-producten kunnen leiden tot stofwisselingsstoornissen. In suikervrije drankjes zit vaak sacherrine, aspartaam of sucralose. Uit de proeven blijkt nu dat bij dagelijks gebruik deze zoetstoffen het voor het lichaam moeilijk maken om de suikerspiegel na een maaltijd te laten dalen. En juist dat kan leiden tot diabetes type 2 of overgewicht.

De muizen kregen van de Israëlische onderzoekers de zoetstoffen sacharine, aspartaam of sucralose. Na elf weken bleek dat vooral de muizen die sucralose hadden gekregen een hogere suikerspiegel hadden, wat een voorbode is van diabetes type 2. Dat kwam doordat sacharine de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.

Ook kregen zeven mensen een week lang de maximaal toegestane hoeveelheid sacharine. Dit is ongeveer de hoeveelheid die in 40 blikjes cola light zit. Aan het eind van de week hadden 4 van hen een hogere bloedsuikerspiegel. De veranderingen in hun darmbacteriën zijn vergelijkbaar met die bij de muizen.

Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Jaap Seidell laat weten dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt. Niettemin noemt hij de resultaten 'verontrustend'. Tegen de NOS zegt hij: 'Het gaat nog om onderzoek bij muizen en een hele kleine groep mensen, maar het is wel voor het eerst dat dit effect is aangetoond. Nu is vaak het advies aan mensen met aanleg voor diabetes type 2 om juist light-producten te gebruiken.' Hij adviseert om vooral water te drinken als je dorst hebt en light-producten slechts in zeer geringe mate te gebruiken.

Categorie: