dinsdag, 26. mei 2015 - 16:37

Megabeslag in Bredaas witwasonderzoek

Megabeslag in Bredaas witwasonderzoek
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Breda

Vandaag zijn in een reeds lopend witwasonderzoek twee mannen van 48 en 51 jaar uit Breda aangehouden en is beslag gelegd op maar liefst 22 panden.

Onderzoek

Al eerder, in mei 2014, werd in dit grootschalige onderzoek naar witwassen en georganiseerde hennepteelt in Breda een groot aantal panden doorzocht en bezocht om de huurders van de panden te spreken. De verdenking van criminele activiteiten ontstond nadat het jaar daarvoor in één van die panden een hennepkwekerij werd ontdekt. Nader onderzoek wees toen uit dat de eigenaren in totaal ruim twintig panden op naam hebben staan, waarvan het OM nu vermoedt dat ze met crimineel geld zijn betaald. In 2014 werden in meerdere van hun panden hennepplanten en kweekbenodigdheden aangetroffen.

Het afgelopen jaar werd nader onderzoek gedaan onder leiding van het OM Zeeland-West-Brabant in samenwerking met het Ondermijningsteam. Deze actie past in de brede aanpak Taskforce Zeeland Brabant.

Met de integrale samenwerking is zicht verkregen op de werkwijze van de Bredanaren.

Verdenking

De verdachten konden vanmorgen worden aangehouden. Ze worden momenteel verhoord. Het OM verdenkt de twee verdachten van witwassen, valsheid in geschrifte en georganiseerde hennepkweek.

Beslag

Bij de zoekingen in 2014 werd onder leiding van het OM Zeeland-West-Brabant beslag gelegd op de financiële administratie.

Vandaag heeft de officier van justitie beslag gelegd op 22 panden. Het beslag wordt opgelegd om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele bezit in dit geval miljoenen euro’s, wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat niet meer kan verkopen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):