woensdag, 17. juni 2015 - 10:33 Update: 17-06-2015 12:17

'Nederlandse banken hebben nog meer probleemleningen dan in 2010'

Nederlandse banken hebben nog meer problemen dan in 2010
Foto: Archief EHF

Nederlandse banken hebben nog voor 55 miljard euro aan probleemleningen op hun balans staan.

Daarmee hebben ze zelfs iets meer probleemleningen dan vijf jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van het accountants- en adviesbureau PwC, zo meldt het bureau op de website. Eind 2014 hadden de zes grootste banken  bij elkaar ruim 44 miljard euro van dit soort slechte leningen.

Een woordvoerder van PwC zegt dat de banken nog niet zo hard opschonen. De banken hadden in 2010 voor 52 miljard euro aan slechte leningen uitstaan. Woordvoerder van PwC tegen de NOS:  'Nederland hoort een beetje tot de categorie kat-uit-de-boom-kijken. Samen met Frankrijk en Oostenrijk.' Volgens hem hebben de Duitse. de Britse en de Ierse banken hun probleemleningen in de afgelopen jaren behoorlijk afgebouwd. Problemen op dit gebied vallen nog wel te verwachten in de zuidelijke landen.

Door de strengere kapitaaleisen moet de bankensector in de komende jaren de balansen flink opschonen. Probleemleningen, waarbij de kans relatief groot is dat ze niet worden terugbetaald, moeten ze verkopen. In heel Europa zou het gaan om 1900 miljard euro, ofwel zo'n 4 procent van alle Europese bankbezittingen.

Categorie: