donderdag, 18. juni 2015 - 22:32 Update: 20-06-2015 11:53

Autobelastingen in 2017 op de schop

Autobelastingen op de schop
Foto: Volkswagen
Den Haag

De autobelastingen gaan in 2017 op de schop. Het aantal bijtellingscategorieën wordt naar twee teruggebracht ende fiscale voordelen naar semi-elektrische auto's wordt afgebouwd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de Autobrief 2.0 van staatssecretaris Wiebes.

Het kabinet zal binnenkort deze Autobrief bespreken. In de zogeheten Autobrief 2.0 staat dat de motorrijtuigenbelasting een stuk omlaag gaat en dat volledig elektrische auto's worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Oude dieselmotors zullen straks een stuk zwaarder belast worden. Het gaat om diesels zonder roetfilter. Daarvoor moet vanaf 2019 een toeslag worden betaald die kan oplopen tot honderden euro’s.

Nu zijn er nog 5 bijstellingscategorieën. In 2017 zullen dat er nog twee zijn. De meeste auto's zullen gaan vallen in het hoge tarief van 22 procent. Staatssecretaris Wiebes wil puur elektrische auto's en waterstofauto's sterker belonen door hiervoor het lage tarief van vier procent in stand te houden.

De aanschafbelasting BPM zal niet volledig verdwijnen, maar wordt wel beperkt. Deze wordt vanaf 2017 met, naar verluidt,  12 procent afgebouwd.

Uitgangspunt bij de nieuwe plannen was dat het stelsel overzichtelijker en realistischer zou worden. De bedoeling is dat, over het geheel genomen, de autobelastingen niet omhoog gaan.  Wel wordt het één en ander geschrapt, zoals de doelstelling om in 2020 maar liefst 200.000 elektrische voertuigen de weg op te krijgen.

Categorie: