donderdag, 9. juli 2015 - 9:07 Update: 09-07-2015 21:39

RIVM verwacht een half miljoen tekenbeten in juli

Foto van teek | Wageningen University
Foto: Wageningen University
Bilthoven

Het RIVM verwacht dat de komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. 'Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan in eerdere jaren', aldus het RIVM donderdag.

Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Het is daarom belangrijk dat mensen zich na een bezoek ‘in het groen’ goed controleren op tekenbeten. Mensen die toch ziekte van Lyme oplopen, kunnen meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na Lyme. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd. Dit jaar kunnen nog 500 mensen meedoen aan het onderzoek.

Teek snel verwijderen 

In de voorgaande drie jaar werden de meeste tekenbeten gemeld in de maand juli. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt. Teken moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Daarna moet men de beetplek nog drie maanden in de gaten houden. Verschijnt hier een ringvormige vlek of krijgt men griepachtige of andere klachten neem dan contact op met de huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.

Meer tekenbeten dan vorig jaar 

Sinds de start van Tekenradar.nl in 2012 zijn er niet eerder zoveel tekenbeten gemeld in de eerste helft van het jaar. Er werden 4740 tekenbeten geregistreerd. Dat is 20 procent meer dan het record vorig jaar. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):