vrijdag, 7. augustus 2015 - 16:32 Update: 07-08-2015 19:16

Rechter verbiedt gebruik filmbeelden tegen chauffeurs vervoerder Hermes

Busbedrijf Hermes mag gefilmde beelden niet tegen chauffeurs gebruiken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Het is vervoersbedrijf Hermes uit Eindhoven door de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant per direct verboden om filmbeelden van camera’s in de bussen tegen werknemers te gebruiken. 'Het vervoersbedrijf mag wel anonieme rijinstructeurs als ‘mystery guests’ blijven inzetten', meldt de rechtbank den Bosch vrijdagmiddag.

De ondernemingsraad (OR) van Hermes stelde dat het vervoersbedrijf de regeling van de inzet van mystery guests zonder instemming van de OR had gewijzigd. Volgens de OR had hij daarover geïnformeerd en om instemming gevraagd moeten worden. Ook vroeg de OR aan de kantonrechter om Hermes te verbieden camerabeelden tegen werknemers te gebruiken, anders dan omschreven in de cameratoezichtregeling.

Camerabeelden

De kantonrechter oordeelt dat Hermes de regeling over het cameratoezicht weliswaar niet heeft gewijzigd, maar wel te ruim uitlegt. Vanwege die te ruime uitleg verbiedt de kantonrechter het vervoersbedrijf met onmiddellijke ingang om camerabeelden tegen haar werknemers te gebruiken. 

De camerabeelden mogen -zoals in de regeling is opgenomen- alleen gebruikt worden bij een formele aangifte van een misdrijf of betrokkenheid daarbij of wanneer de beelden opgevraagd worden door politie of justitie.