dinsdag, 11. augustus 2015 - 10:10 Update: 11-08-2015 12:21

'Geen daling bloeddruk door Danshen thee maar juist verhoging'

Geen daling bloeddruk door Danshen thee maar juist verhoging
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Nijmegen

Er zijn enkele aanwijzingen dat Danshen thee de bloeddruk en het vetgehalte in bloed kan verlagen, maar goed onderbouwd bewijs ontbreekt. Wetenschappers van het Radboudumc toonden bij mensen aan dat het middel na vier weken nog geen effect heeft. Ze publiceerden hun resultaten in PlosOne.

Wereldwijd wordt door miljoenen patiënten gebruik gemaakt van Danshen thee. Het gebruik past in de toegenomen populariteit van de traditionele Chinese Geneeskunde. In 2010 werd in de Verenigde Staten bijvoorbeeld ruim 7 miljard dollar aan dergelijke producten uitgegeven. Europeanen besteedden er in datzelfde jaar ongeveer 2 miljard euro aan.

Tegen aderverkalking?

Ook in Nederland wordt het product gebruikt. De thee is zonder voorschrift van een arts te koop en wordt vaak geadviseerd door traditionele Chinese artsen vanwege de idee dat Danshen het vetgehalte in het bloed verlaagt en de bloeddruk vermindert. Op die manier zou het aderverkalking (atherosclerose) kunnen voorkomen en verminderen. De werkzaamheid bij mensen is echter niet goed onderzocht volgens moderne medische standaarden.

Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten daarom samen met beoefenaren van de traditionele Chinese de werkzaamheid van Danshen. Ze bekeken het effect van het middel bij twintig vrijwilligers die zowel een licht verhoogde bloeddruk als licht verhoogde cholesterolwaarden in hun bloed hadden. Vier weken lang gebruikte de helft het middel en kreeg de andere helft een nepmiddel. Na die vier weken werd de behandeling omgedraaid: de proefpersonen die een placebo hadden gebruikt kregen Danshen en de Danshengebruikers kregen een placebo.

Bloeddruk en vetgehalte niet lager

Gerard Rongen, hoogleraar Translationeel Cardiovasculair Onderzoek en coördinator van de studie: “We zagen dat Danshen in deze periode niet leidde tot een verlaging van de bloeddruk. Het vetgehalte in bloed, waarvoor we het LDL - het Low Density Lipoprotein - hebben gemeten, viel zelfs iets hoger uit dan aan het begin van het onderzoek.”

Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat het gebruik van deze thee het vetgehalte in bloed bij mensen met hart- en vaatziekten niet verlaagt en ook de bloeddruk niet vermindert. 

Categorie:
Provincie: