donderdag, 13. augustus 2015 - 14:07 Update: 13-08-2015 23:05

Verjaringstermijn aanklachten WikiLeaks-oprichter Assange is verstreken

Stockholm

Omdat de verjaringstermijn verstreken is, laat de Zweedse aanklager drie aanklachten tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange vallen.

Het gaat om drie aanklachten wegens aanranding. De verjaringstermijn hiervoor is vijf jaar en die periode is nu voorbij. Het onderzoek naar mogelijke verkrachting van twee Zweedse vrouwen blijft wel staan. Voor verkrachting geldt een verjaringstermijn van tien jaar.

Dat de aanklachten tegen de  Australische Assange verjaren, heeft te maken met de Zweedse wet. Volgens de Zweedse wet moeten openbaar aanklagers een verdachte interviewen voordat ze een zaak tegen hem kunnen beginnen. En aangezien Assange al ruim 3 jaar zit ondergedoken in Londen is dat niet gebeurd. Ecuador zou volgens de Zweden geen toegang hebben verleend tot de ambassade.

De WiliLeaks-oprichter zegt tegen de BBC dat hij enorm teleurgesteld is en dat het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vermeden zijn kant van het verhaal te horen. Assange tegen de BBC: 'Er was geen enkele aanleiding voor dit alles. Ik ben een onschuldig man. Ik ben niet eens aangeklaagd. Vanaf het begin bood ik simpele oplossingen. Kom naar de ambassade en neem mij een verklaring af of beloof me niet te zullen uitleveren aan de Verenigde Staten. Deze Zweedse aanklaagster weigerde beide.'

Assange zit sinds  juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij probeert zo te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. Assange is bang dat Zweden hem aan Amerika uitlevert. De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via klokkenluiderssite WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd.

Assange deed deze week nog een oproep om de inhoud van het mogelijk aanstaande handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de VS openbaar te maken. De site beloofde: Wie de tekst van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) doorspeelt aan WikiLeaks, krijgt daarvoor 100.000 euro.

Categorie: