zaterdag, 12. september 2015 - 20:34 Update: 13-09-2015 11:08

Gemiddelde wachttijd sociale huurwoning dramatisch lang, Purmerend spant de kroon met 21 jaar

Nederlander moet gemiddeld acht jaar wachten op sociale huurwoning
Foto: fbf
Hilversum

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een normale sociale huurwoning via WoningNet ruim achtjaar is. WoningNet is de grootste gemiddelde aanbieder in Nederland.

Purmerend kent een enorme lange wachttijd. De mensen die vorig jaar daar een woning vonden, stonden gemiddeld 21 jaar op de wachtlijst. Naar verwachting zullen de wachttijden in de komende jaren alleen maar toenemen. Dit meldt RTL Nieuws zaterdag.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer tegen de omroep: 'We bouwen veel te weinig. We hebben een tekort aan sociale huurwoningen. Het aanbod stijgt nauwelijks, terwijl de vraag toeneemt. Zeker nu er meer asielzoekers komen en weinig mensen doorstromen van huur naar koop. Als er niets gebeurt, zullen tekort en wachttijd alleen maar oplopen.'

Niet alleen in Purmerend ook in andere gemeenten moeten mensen heel lang wachten op een sociale huurwoning. Zo ook Yvette van Schaik die al jaren op zoek is naar een sociale huurwoning in  Soest. Ze slaapt nu vanwege ruimtegebrek met haar 10-jarige zoon in een stapelbed. Tegen RTL Nieuws zegt ze: 'Ik vind het verschrikkelijk. Een kind hoort in Nederland zijn eigen slaapkamer te hebben.'

Asielzoekers, mantelzorgers en mensen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld krijgen voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook kan op medische gronden zo’n urgentieverklaring worden gekregen, maar Yvette van Schaik komt hier niet voor in aanmerking.

Purmerend kent de langste wachttijd: 21 jaar. In het centrum van Amsterdam en Hoofddorp bedraagt de wachttijd 17 jaar. Maar in Nieuw-Lekkerland hoeven mensen maar drie jaar op een sociale huurwoning te wachten.

Categorie: