vrijdag, 18. september 2015 - 20:28 Update: 19-09-2015 13:05

Onzichtbaar met een speciale mantel geen sciencefiction meer

Berkeley

De onzichtbaarheidsmantel doet de meeste mensen denken aan de films van Harry Potter. Maar voor wie ervan droomt om ook eens zo'n mantel in bezit te hebben, moet weten dat de eerste stap daartoe is gezet.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië zin erin geslaagd een dergelijke mantel te creëren. Zij hebben een deken uitgevonden die niet alleen het object onder de deken onzichtbaar maakt, maar ook de deken zelf is niet meer te zien. Dat melden verschillende media vrijdag.

Het gaat om een ultradunne deken die even dik is als de menselijke huid. De mantel, die bestaat uit gouden microdeeltjes, wordt om voorwerpen heengelegd. Die deeltjes zorgen ervoor dat licht wordt teruggekaatst. Daarom lijken zowel het object als de deken onzichtbaar. Het werkt eigenlijk bijna hetzelfde als een spiegel. 

Het is nog te duur om de proef in het groot uit te voeren. En er zitten ook nog wat praktische nadelen aan. De mantel moet exact op maat gemaakt worden. En er is bijvoorbeeld wel een schaduw te zien. Daarbij mag het object niet bewegen. Maar wetenschappers denken dat er in de toekomst verder aan deze uitvinding zal worden gewerkt.

Volgens wetenschapper Xiang Zhang is het mogelijk om deze technologie over tien jaar praktisch toe te passen. De experimenten richten zich nu nog voornamelijk om minuscule objecten, maar wetenschappers zijn van plan het toe te passen op grotere voorwerpen.