vrijdag, 9. oktober 2015 - 8:50 Update: 09-10-2015 9:42

'Kabinet wil duizenden noodwoningen voor asielzoekers'

'Kabinet wil duizenden woningen voor asielzoekers'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Voor de opvang van vluchtelingen werkt het kabinet aan een plan om in een snel tempo duizenden container- en prefabwoningen te laten neerzetten. Met deze maatregel wil de overheid de overvolle asielzoekerscentra en crisisopvangplaatsen te ontlasten. Dit meldt De Volkskrant.

De top van het kabinet houdt vandaag op het ministerie van Algemene Zaken een ‘asieltop’ samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provincies. Met het neerzetten van de noodwoningen moeten gebeurtenissen als in het dorpje Oranje voorkomen worden.

Het kabinet hoopt dat gemeenten vandaag al toezeggingen doen om vluchtelingen tijdelijk de huisvesten, melden bronnen rond het kabinet aan de krant. Het asielvraagstuk ligt zeer gevoelig en vooral de VVD-fractie zou tegen het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen zijn omdat men bang is dat dit voor een ‘aanzuigende werking’ op vluchtelingen zou werken. Het plaatsen van noodopvang in de vorm van containers en prefabwoningen is voor de VVD nog geen uitgemaakte zaak.

De coalitiepartij PvdA zou volgens ingewijden bereid zijn om de wens van de liberalen te steunen om vluchtelingen de ‘urgentiestatus’ te ontnemen voor sociale huurwoningen. Door het schrappen van de maatregel hopen de regeringspartijen de maatschappelijke onvrede over de lange wachtlijsten weg te nemen. Tevens hoopt de VVD dat hierdoor Nederland minder aantrekkelijk wordt voor vluchtelingen. 

Lees alles over:
Provincie: