maandag, 9. november 2015 - 8:32 Update: 09-11-2015 8:36

Industrie produceert in september meer dan jaar eerder

Industrie produceert in september meer dan jaar eerder
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Industrie produceert in september meer dan jaar eerder

Industrie produceert in september meer dan jaar eerder

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 0,7 procent hoger dan in september 2014, maakt CBS bekend. Vooral de farmaceutische en elektrische-apparatenindustrie produceerden aanzienlijk meer.

Productie farmaceutische en elektrische-apparatenindustrie hoger

De productie van de farmaceutische industrie was ruim 9 procent hoger dan in september 2014. De elektrische-apparatenindustrie produceerde ruim 4 procent meer. Ook de productie van transportmiddelen, metaalproducten en voedingsmiddelen lag hoger dan een jaar eerder.

Daarentegen produceerde de chemische industrie bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Ook de machine-industrie produceerde weer minder dan een jaar eerder. Dat hangt samen met een terugval van de uitstaande orders.

Productie industrie fluctueert aanzienlijk

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september 2015 steeg de productie met 0,4 procent. Het productieniveau lag in april en juni op het hoogste niveau tot dusver in 2015.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Hierdoor is er op dit moment geen duidelijke kortetermijntrend zichtbaar.

Ondernemers industrie wat minder positief

Het vertrouwen van de industriële ondernemers was in oktober wat minder positief dan in september. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,8 in september naar 2,4 in oktober. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief zijn over hun orderportefeuille en hun voorraden. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt echter nog steeds ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,4). Het producentenvertrouwen bereikte dit jaar het hoogste niveau in juni.

Ook de industriële ondernemers in Duitsland waren in oktober minder positief dan een maand eerder. In april bereikte het vertrouwen van de Duitse industriële ondernemers het hoogste niveau van 2015. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):