zaterdag, 21. november 2015 - 14:46 Update: 21-11-2015 20:32

Ethische commissie FIFA wil sancties tegen Sepp Blatter en Michel Platini

Vraag om sancties tegen Blatter en Platini
Foto: Fifa
Zurich

De onderzoekskamer van de onafhankelijk ethische commissie van de FIFA, de wereldvoetbalbond, heeft het onderzoek naar Sepp Blatter (79) en Michel Platini (60) afgerond. In het eindrapport wordt gevraagd om sancties tegen beide bestuurders.

Vanwege privacyredenen zijn de details van het rapport en de geëiste sancties tegen Blatter en Platini niet bekendgemaakt. Dit meldt de FIFA zaterdag op de website.

Blatter, de voorzitter van de FIFA, en Platini, de voorzitter van de EUFA en vice-voorzitter van de FIFA, waren door de ethische commissie al voor 90 dagen geschorst. Het rapport wordt nu overgedragen aan FIFA-rechter Hans-Joachim Eckert, die de eventuele straf gaat bepalen.

Het duo Blatter en Platini werd op 8 oktober geschorst. Blatter zou 1,8 miljoen euro aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan Platini, voor werk dat Platini tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-voorzitter, maar het is onduidelijk waar dat bedrag precies voor bedoeld was.

Platini geldt als belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen als president van de FIFA. Maar sinds het onderzoek naar de handel en wandel van de beide bestuurders is Platini, als huidige voorzitter van de UEFA, op non-actief gesteld en niet verkiesbaar. Tegen Blatter loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.