zondag, 22. november 2015 - 17:00 Update: 22-11-2015 17:12

Meer sporten? De computer als personal coach en motivator

Meer sporten? De computer als personal coach en motivator
Foto: Archief EHF
ADVERTORIAL

Een online interactief programma dat gebruik maakt van Motiverende Gespreksvoering, kan mensen motiveren meer te gaan bewegen.

Stijn Friederichs van de Open Universiteit ontwikkelde het programma ´Ik Beweeg´ en onderzocht welke resultaten de deelnemers aan dit programma boekten. Zij bleken per week gemiddeld een uur meer te sporten.

´Ik Beweeg´: persoonlijke motivatie online

Het ´Ik Beweeg´-programma is een interactief systeem dat het principe van Motiverende Gespreksvoering toepast, dat ook wel door personal trainers wordt gebruikt. Het programma geeft geen trainingsadvies, maar gaat op zoek naar de redenen om te bewegen die mensen zelf belangrijk vinden. Deze worden onderzocht met een vragenlijst, waarna het systeem deelnemers in feedbackberichten helpt hun motivatie in kaart te brengen en zo het sporten vol te houden.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Motivatie speelt een belangrijke rol bij het volhouden van activiteiten. Er zijn twee soorten motivatie: intrinsiek en extrinsiek. Intrinsieke motivatie is de motivatie die uit de persoon zelf komt. Extrinsieke motivatie is de motivatie die afhangt van een externe factor.

Een simpel voorbeeld is gezond eten. Een intrinsieke motivatie is meer energie hebben en je beter voelen. Gezond eten om er deze zomer goed uit te zien op het strand is een extrinsieke motivatie. Als je slechts de extrinsieke motivatie hebt, zul je je strenge voedingspatroon niet meer volhouden zodra de zomer voorbij is. Intrinsieke motivatie komt uit jezelf en de beloning zit in het uitvoeren van de activiteit.

Weten waarom je doelen wilt bereiken

Volgens Friederichs stelden mensen zich in het verleden vaak afhankelijk op: "Ze zijn heel erg gewend in het verleden dat de dokter zegt: ´dit moet je doen, want dat is gezond.´ Maar uit onderzoek blijkt dat het veel beter is om uit het referentiekader vanuit mensen zelf te redeneren." Iemand die wat aan overgewicht wil doen vanwege hartklachten, moet op een andere manier worden aangespoord dan iemand die zijn uiterlijk wil verbeteren. Het programma van Friederichs gaat op zoek naar de dieper liggende motivatie en geeft op het individu toegesneden motivatiesteun.

Extrinsieke motivatie gebruiken, intrinsieke motivatie versterken

Als je een trainingsprogramma opstelt met het doel aan een hardloopevenement mee te doen, kan dit enorm helpen om je ´taken´ uit te voeren. Het helpt ook je omgeving duidelijk te maken waarvoor je het doet. Tegelijkertijd moet je de sportieve inspanning gaan waarderen en deze verinnerlijken als positieve invloed in je leven. Ook hierbij kunnen externe zaken enorm helpen: bijvoorbeeld als je je sportieve prestaties meet en zo je vooruitgang ziet. Maar ook door mooie sportkleding te dragen (onder meer te vinden bij Zalando), kun je je prettiger voelen bij het trainen.

Het programma van Stijn Friederichs is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar kan belangrijk worden bij het motiveren van mensen met overgewicht om meer te bewegen. Het gaat erom dat je de motivatie in jezelf weet te vinden en daarbij kan ´Ik Beweeg´ helpen.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):