vrijdag, 8. mei 2015 - 9:08

Cadeaus energieleveranciers zijn dure sigaar uit eigen doos

Cadeaus energieleveranciers zijn dure sigaar uit eigen doos
Amsterdam

Energieleveranciers proberen consumenten aan zich te binden met welkomstbonussen, een eenmalige korting of aantrekkelijke cadeaus. Als consument betaal je een cadeau via de onderliggende energietarieven dubbel en dwars terug. 'Energieleveranciers trakteren nieuwe klanten op een veel te dure sigaar uit eigen doos', stelt Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond.

De Vastelastenbond ontvangt regelmatig kritische vragen over de acties van energieleveranciers. Om daarop een eerlijk antwoord te geven, is een gedegen onderzoek naar energiecontracten en voorwaarden onmisbaar. Zo nam de Vastelastenbond in maart 2014 de iPad actie van OXXIO onder de loep. De resultaten van dit onderzoek waren schokkend. 'Consumenten die kozen voor de combinatie OXXIO InControl, plus een iPad Air, betaalden via dit energiecontract 2 keer zo veel voor de IPad Air als in de winkel', vertelt Dirk-Jan Wolfert.

In december 2014 en mei 2015 onderzocht de Vastelastenbond de slimme thermostaat Toon van Eneco. 'De uitkomst was opnieuw een bevestiging van wat we al lang weten. Consumenten krijgen de gratis thermostaat Toon bij een 4-jarig energiecontract. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in werkelijkheid betalen ze ruim 800 Euro voor deze slimme thermostaat.' Deze kosten komen voort uit abonnementskosten, hogere vastrechtkosten (vaste kosten die de consument per aansluiting aan de energieleverancier betaalt) en hogere tarieven per KWh stroom en kub gas.
 

Categorie: