zaterdag, 18. april 2015 - 19:36 Update: 19-04-2015 11:46

Duizenden Duitsers protesteren tegen omstreden vrijhandelsverdrag

Brussel/München

In Brussel en Duitsland zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) dat de Verenigde Staten en de EU voorbereiden.

Aanleiding voor het protest is het  feit dat maandag de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag in New York zullen worden hervat. Dit schrijven meerdere media zaterdag. Volgens de betogers betekent het vrijhandelsverdrag een bedreiging voor de sociale welvaart, de veiligheid van de consument en democratie.

Actievoerder Sebastien Franco tegen de Belgische krant De Standaard: 'Met het TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle. Multinationals zouden de mogelijkheid krijgen om de nationale wetgevingen op het vlak van milieu, volksgezondheid, voedselveiligheid enzovoort. aan te vallen als ze vinden dat die hun winsten bedreigt.'

Een betogende boer legt de krant uit waarom TTIP ook voor de landbouw een ramp zou zijn: '‘De onafhankelijkheid van de boer komt in gevaar, we zullen allemaal onder de knoet komen van de agro-industrie, met alle gevolgen van dien voor de voedselveiligheid en het inkomen van de boeren.’

Multinationals krijgen straks de mogelijkheid om landen aan te klagen  als zij zich niet aan het verdrag houden, maar daar komt geen rechter aan te pas. Critici stellen dat de ‘rechtszaken’ buiten het rechtssysteem en politieke systeem van Europese landen vallen. Ook is er kritiek op het feit dat onderhandelingen over het verdrag deels achter gesloten deuren plaats heeft.

In Duitsland werd er op wel 200 plekken gedemonstreerd. Alleen al in München waren er volgens de Duitse media al 15.000 mennen op de been. Ook in Nederland is er kritiek op het handelsverdrag en dan vooral op ISDS, een systeem voor beslechting van handelsgeschillen dat bedrijven extra ruimte geeft staten aan te klagen.

Behalve in Duitsland en België zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen.

Categorie: