maandag, 23. maart 2015 - 13:50 Update: 23-03-2015 16:35

FNV bang voor toename ontduiking uitzendcao

FNV:Ontduiking uitzendcao middels contracting lucratief voor bedrijven
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Over de toename van het fenomeen contracting op de arbeidsmarkt maakt de FNV zich grote zorgen. Dit meldt de FNV maandag.

‘Bedrijven als PostNL verdienen miljoenen aan deze constructie. Dit blijkt uit het rapport Balletje-balletje op de arbeidsmarkt dat de FNV maandag naar buiten brengt over deze schijnconstructie, met als doel ontduiking van de (uitzend)cao.

Aanleiding om het rapport nu naar buiten te brengen is de nieuwe uitzendcao die de FNV met de ABU afsprak en die geldt vanaf 30 maart. Daarin krijgen uitzendkrachten vanaf dag 1 het cao loon van vaste krachten in het bedrijf dat inleent.

Minimale arbeidsvoorwaarden

Bij contracting ontslaat een bedrijf eerst zijn werknemers die veelal onder een cao vallen, en besteedt vervolgens (een deel van) de productie uit aan een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau. De werknemers zijn hiervan de dupe. 

Zij vallen niet meer onder de cao van de opdrachtgever en ook niet onder één van de uitzend-cao’s. De contractor kan arbeidskrachten in dienst nemen tegen minimale arbeidsvoorwaarden zoals het minimumloon en het minimum aantal vakantiedagen.

Minder loon

Het gevolg is ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden, verdringing en onderbieding. Bovendien zorgt contracting voor sociale uitsluiting. De flexkrachten doen hetzelfde werk als de vaste werknemers en/of uitzendkrachten, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.

Categorie:
Provincie: