vrijdag, 30. januari 2015 - 14:06 Update: 31-01-2015 12:21

Kenteken invoeren bij parkeren niet verplicht, betalen wel

Rechtbank: parkeerboete onterecht bij foute invoer kenteken
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Parkeerders die hun kenteken verkeerd hebben ingevoerd in de parkeerautomaat maar wel kunnen bewijzen dat zij betaald hebben, mogen door de gemeente Amsterdam daarvoor niet worden beboet. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag voor de tweede keer bepaald.

Privacyschending

De autobezitter was in beroep gegaan tegen de opgelegde boete omdat hij wel parkeergeld had betaald maar bewust had geweigerd zijn kentekengegevens in te voeren. Hij beschouwt de registratie en opslag van deze gegevens als ongerechtvaardigde inbreuk op zijn privacy.

Het standpunt van de gemeente dat parkeren zonder juiste invoering van het kenteken maakt dat er sprake is van onbetaald parkeren, is naar het oordeel van de rechtbank in strijd met de wet. Dat een controleur geen betaling heeft waargenomen, is weliswaar op zichzelf een toereikend bewijs dat niet is betaald, maar de parkeerder kan vervolgens op verschillende manieren tegenbewijs leveren van de betaling. Lukt dat, dan kan er geen boete of een zogenaamde naheffingsaanslag parkeerbelasting worden opgelegd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: