zondag, 1. maart 2015 - 10:44 Update: 01-03-2015 14:28

Medicijn tegen chronische hepatitis C in basispakket

Opnieuw medicijn tegen chronische hepatitis C in basispakket
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het nieuwe middel daclatasvir (Daklinza) tegen chronische hepatitis C wordt vanaf 1 maart vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten nadat ze met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Het besluit zal in de Staatscourant worden gepubliceerd.

'Het is ontzettend goed nieuws dat er nieuwe medicijnen tegen chronische hepatitis C beschikbaar komen,’ aldus Schippers. ‘Het betekent dat er meer te kiezen valt en meer mogelijkheden zijn voor het behandelen van chronische hepatitis C.' Door de onderhandelingen kan de minister het middel aan veel patiënten beschikbaar stellen tegen aanvaardbare kosten. Met dit middel kan een groep patiënten genezen worden die met bestaande middelen niet of nauwelijks geholpen kon worden.

Chronische hepatitis C

 

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van de nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden.