maandag, 23. februari 2015 - 8:52 Update: 24-02-2015 17:58

Psychiaters weigeren dwingende zorgcontracten zorgverzekeraars

Honderden psychiaters willen geen zorgcontract afsluiten met verzekeraars
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Enkele honderden psychiaters en psychotherapeuten weigeren contracten te tekenen met de zorgverzekeraars. Ze zijn de bemoeienis van de zorgverzekeraars met hun praktijk en behandelingen meer dan zat.

De bemoeienis van de verzekeraars gaat volgens hen ten koste van de kwaliteit  van de geestelijke gezondheidszorg. Dit schrijft de Volkskrant maandag. Verzekeraars willen invloed hebben op de door de psychiater gekozen behandeling. Therapeuten krijgen te horen wanneer ze een veelgebruikte therapie als EMDR wel of niet mogen gebruiken. Ze willen bovendien het effect ervan beoordelen. 

Verzekeraars stellen eisen aan de vorm en de duur van de behandelingen. Ook moeten behandelaars vragenlijsten doornemen met patiënten. Op die manier hoopt de verzekeraar inzicht te krijgen in de voortgang van de behandeling. Volgens Menzis is het de taak van de verzekeraar om de kosten én de kwaliteit van geleverde zorg te bewaken, en daar is informatie voor nodig.

Zo'n 400 'contractvrije' psychiaters hebben zich bij de website zorgvoorkwaliteit.nu geregistreerd. Zij hebben niets meer te maken met de regels van verzekeraars. Hun patiënten kunnen achteraf de behandelingen bij hun verzekeraar declareren. Die betaalt dan tot 75 procent van de kosten. 

Categorie: