zaterdag, 28. februari 2015 - 12:19 Update: 02-03-2015 14:03

RIVM doet oproep om hoofdluis thuis te melden

RIVM start 'Luis thuis?’
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Bilthoven

Het RIVM heeft afgelopen zaterdag ‘Luis thuis?’ gelanceerd. Ouders kunnen binnen dit onderzoek melden of hun kinderen last hebben van hoofdluis.

In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Door dit onderzoek, waarbij het RIVM de hulp van het publiek inroept, wil het RIVM meer zicht krijgen op de hoofdluisproblematiek. Het RIVM lanceert ‘Luis thuis?’ in de aanloop van de Landelijke Luizendag.

Op 4 maart worden veel kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. In de avond van 4 maart heeft het RIVM een vragenuurtje over hoofdluis op Twitter. Onze hoofdluisexperts beantwoorden tussen 19.30 en 20.30 uur vragen via @rivm met #luisthuis. Dit schrijft het instituut op zijn website.

Hoofdluis? Kammen!

Hoofdluis komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Zonder ingrijpen kunnen hoofdluizen zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om vooral kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis. Grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kam twee weken lang elke dag het haar door met een fijntandige kam. Eventueel kunt u hierbij een hoofdluismiddel gebruiken. Het uitwassen van beddengoed en knuffels wordt niet meer geadviseerd bij de behandeling van hoofdluis.

Luis thuis? Meld het bij het RIVM

Iedereen die wel eens te maken heeft met hoofdluis kan het RIVM helpen door hoofdluis te melden bij ‘Luis thuis?’. Als mensen hoofdluis melden, kunnen zij een vragenlijst invullen. Met behulp van de antwoorden wil het RIVM weten hoe vaak hoofdluis voorkomt en meer zicht krijgen op de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van hoofdluis. Hiermee het kan het RIVM nagaan of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en indien nodig de voorlichting aanpassen.

Op woensdag 4 maart is het landelijke Luizendag. Het idee van Luizendag is dat alle scholen op één dag de kinderen controleren. Als iedereen dat tegelijk doet en wanneer nodig tegelijkertijd behandeld wordt tegen hoofdluis, dan wordt het hoofdluisprobleem gezamenlijk goed aangepakt. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis vraagt daarom aan alle scholen om op deze dag de kinderen te controleren op hoofdluis.

Provincie:
Tag(s):