vrijdag, 1. mei 2015 - 21:03 Update: 01-05-2015 21:44

Wereldwijd rellen bij demonstraties op Dag van de Arbeid

Over de hele wereld hebben vakbonden en linkse actiegroepen vrijdag 1 mei op straat aandacht gevraagd voor de rechten van de arbeiders. 1 mei is de Dag van de Arbeid en die wordt in veel landen groots gevierd.

Hoewel er in Nederland niet zoveel aandacht voor is, wordt de Dag van de Arbeid in veel landen aangegrepen om te betogen. Dat verliep niet overal even rustig, zo melden verschillende media. In Duitsland werd op de avond voor 1 mei de zogenoemde Walpurgisnacht gevierd. Hierbij raakten een aantal betogers slaags met de politie. In Weimar werden deelnemers aan een evenement van een vakbond belaagd door rechtsextremisten. Vijftien mensen raakten gewond, 29 werden aangehouden. In Berlijn onthulden activisten op de Alexanderplatz een standbeeld van Edward Snowden, Julian Assange en Chelsea Manning, die alle drie geheime documenten van de Amerikaanse regering publiceerden.

Volgens AP demonstreerden in Athene zo'n 13.000 mensen tegen de bezuinigingen die Griekenland van schuldeisers in Brussel moet doorvoeren. Een aantal ministers van de linkse regeringspartij Syriza liep mee. De marsen verliepen vreedzaam, totdat een kleine groep gemaskerde jongeren de politie met brandbommen begon te bekogelen.

Ook in Istanboel,  Madrid, Milaan, Moskou, Hongkong, Zuid-Korea en de Filipijnen werd gedemonstreerd.

 

Categorie: