zaterdag, 24. januari 2015 - 13:35 Update: 25-01-2015 10:39

Zeehondencrèche vangt zeer bijzondere zwarte zeehondenpup op

Unieke zwarte zeehondenpup in Zeehondencrèche Pieterburen
Foto: Zeehondencrèche Sander van Dijk
Pieterburen

Zeehondencrèche Pieterburen heeft vrijdagnacht een zeer bijzondere zeehondenpup opgevangen.

Het diertje heeft melanisme, wat betekent dat ze een volledig zwarte vacht heeft. Wat het nog specialer maakt is dat ze door vissers is opgevist en gered! Het dier is pas tijdens de voorjaarsvakantie voor het publiek te bewonderen, onderzoek moet eerst uitwijzen of ze het zeehondenvirus draagt. Dit maakt de zeehondencrèche zaterdag bekend.

Deze pup kwam 120 kilometer uit de kust in de netten van een vissersboot. De bemanning zag dat het diertje gewond was en besloten daarom het aan wal te brengen. In de Eemshaven werden ze opgewacht door een dierenarts van de Zeehondencrèche, wiens mond open viel toen hij de zeehond zag. Een kort onderzoek stelde een ernstige verwonding in de achterpoot vast en daarom werd er besloten het dier op te vangen.

Bij nader onderzoek in de crèche werd ook onderkoeling en meer verwondingen vastgesteld. Het dier zit voorlopig nog in een speciale quarantaine ruimte en is niet te zien voor pers of publiek. Dit in verband met het nog steeds heersende zeehondengriep. Als onderzoek deze griep uitsluit, zal het diertje over ongeveer 2 weken te zien zijn.

Het komt bijna niet voor dat zeehonden melanisme hebben. Sinds de begintijd van de opvang in Pieterburen zijn er nog maar 8 dieren met melanisme opgevangen. Melanisme is de tegenpool van albinisme: de dieren zijn gezond, maar de vacht is helemaal zwart.

Provincie:
Tag(s):