maandag, 14. december 2015 - 9:55

Auto met stekker is nog niet populair

Auto met stekker is nog niet populair
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De auto met stekker is nog niet zo populair. De aanschafkosten en de kleine actieradius remmen de verkoop nog af. Maar dat gaat veranderen. Intussen kan een elektrische auto ook tweedehands interessant zijn.

Automobilisten zijn in 2016 goedkoper uit aan de pomp. Dat stelt consumentencollectief UnitedConsumers. Dat komt door de lage olieprijs. Omgerekend kost een liter ruwe olie nog maar 25 eurocent. De verwachting is dat de lage olieprijs nog even aanhoudt. Autobezitters zijn daarom volgens UnitedConsumers komend jaar gemiddeld 150 euro minder kwijt aan brandstof.

Te duur

Intussen slaat de elektrische auto nog niet echt aan bij particulieren. Auto’s met elektromotor zijn te duur in vergelijking met ‘gewone’ auto’s, vindt bijna de helft van de Nederlanders. Ook is het voor veel mensen een bezwaar dat de accu snel leeg is, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders (VER).

Verdubbeling actieradius

Maar met die actieradius gaat het de goede kant op, reageert Arno van der Steen, secretaris van de VER. “Bij de nieuwe Nissan Leaf en de Renault Zoe wordt de maximale afstand op een acculading binnenkort verdubbeld. Nu kun je zo’n 120 kilometer rijden. Dan zijn mensen bang dat ze niet thuis komen, ook al leggen de meeste autobezitters maar 35 tot 60 kilometer per dag af.”

Stap te ver

We zitten nog in een overgangsfase, stelt Van der Steen. “De verwachting is dat de accucapaciteit elke twee jaar verdubbelt.” Volledig elektrisch rijden gaat de komende jaren een vlucht nemen, verwacht het ING Economisch Bureau. Het aandeel in de totale autoverkopen kan groeien van 1 procent in 2016 naar 7 procent in 2020. Maar dat is dan wel vooral te danken aan de zakelijke rijders. Voor veel particulieren is de auto met stekker nog een stap te ver.

Een miljoen kilometer

De verkoop van tweedehands auto’s zit wel in de lift, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag. Elektrische occasions kunnen ook een interessante keuze zijn, volgens Van der Steen. “Alleen gaan veel elektrische auto’s nu naar het buitenland. In Nederland zijn ze in de zakelijke categorie sterk gesubsidieerd geweest. Dat voordeel valt weg bij de tweedehands markt. Maar de onderhoudskosten zijn wel lager. En de verbruikskosten zijn ook laag.”

Niet alleen op prijs

Consumenten onderschatten de kosten van een auto. “Er bestaan vooral veel misverstanden over de financiering”, zegt Milo Alink, marketeer Bankverzekeren van ING. “Dat zien we ook terug in de antwoorden op onze Autokoopquiz, waar al ruim 100.000 keer aan is meegedaan. Veel autodealers stunten met aanbiedingen als ‘nu halen, over 2 jaar betalen’. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar het blijft belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Meestal gaat zo’n deal ten koste van de inruilmarge. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen. Daarnaast is er vaak sprake van een huurkoopconstructie. Je wordt dan niet direct de eigenaar van de auto. Het is daarom ook goed om je af te vragen hoe het werkt als je tussentijds van de auto af wilt.”

Appels en peren

Ook bij de verzekering is het raadzaam om niet alleen op prijs te vergelijken, stelt Alink. “De premie is niet het enige wat telt. Er zijn elk jaar wel goedkopere (internet)aanbieders te vinden. Het is belangrijk om geen appels met peren te vergelijken. Denk aan afschrijvingsregelingen en eigen risico’s. Daarnaast hebben mensen bij schade vaak behoefte aan persoonlijk contact. Bij een gerenommeerde partij kun je altijd rekenen op professionele hulp.”

Tips bij de aanschaf van een auto

- Bij de aankoop van een auto betaalt een goede voorbereiding zich altijd uit. Dat geldt niet alleen voor het vinden van een auto, maar zeker ook voor de financiering en de verzekering; 
- U kunt sparen en lenen voor de aanschaf van een auto. Veel dealers bieden een lening aan. U kunt een goede vergelijking maken door vooraf een offerte aan te vragen bij de bank en dit te vergelijken met het aanbod van de dealer; 
- Privé lease biedt meer zekerheid over de kosten die u kunt verwachten. Maar het loont de moeite om te vergelijken tussen lease, lenen en betalen met eigen (spaar)geld, becijferde de Consumentenbond; 
- Heeft u maar sporadisch een auto nodig? Dan is autodelen een interessant alternatief. U heeft dan niet alle kosten van het bezit van een auto. Voor autobezitters kan autodelen ook voordelen bieden. Zij verdienen nog wat van hun kosten terug door hun auto te verhuren via platforms als MyWheels en Snappcar. 

Categorie:
Provincie: