dinsdag, 23. februari 2016 - 9:30 Update: 23-02-2016 9:36

'Ophokplicht' oldtimers bijna voorbij

'Ophokplicht' oldtimers bijna voorbij
Foto: Archief bon
Den Haag

Nog een week en de oudjes mogen weer naar buiten. Dan is het precies drie maanden geleden dat de oldtimer verplicht moest worden 'opgehokt', mits je genoeg hobbygeld hebt om geen gebruik te hoeven maken van de oldtimerregeling.

De huidige oldtimerregeling houdt in dat voertuigen van jaargang 1987 en ouder in aanmerking komen voor een kwarttarief per jaar met een maximum van 120 euro per jaar, onder voorwaarde dat er ’s winters (december tot en met februari) geen gebruik van de openbare weg wordt gemaakt. De regeling geldt alleen voor benzineauto’s, motoren, bussen en vrachtauto’s. Diesel- en LPG-rijders komen niet voor de regeling in aanmerking.

Destijds wilde de toenmalige staatssecretaris van Financiën Weekers het oldtimerbezitter helemaal onmogelijk maken om hun vaak kostbare bezit voort te zetten door de oldtimerregeling helemaal te schrappen. Het ministerie dacht zo miljoenen aan MRB binnen te kunnen halen. Dit bleek achteraf een vreselijke misrekening.

De inzet van de alliantie van ANWB, KNAC, FEHAC, RAI, BOVAG en FOCWA voorkwam destijds een doemscenario voor alle oldtimerbezitters en bedacht de zogenaamde verplichte ''ophokplicht''. Die plicht is volgende week weer om en kunt u weer genieten van al dat mooie blik wat u weken lang verplicht moest missen op de Nederlandse wegen.

En over luchtvervuiling hoeven we het niet meer te hebben. Uw sjoemel- diesel die u dagelijks gebruikt, vervuild meer dan een oldtimer die wettelijk niet meer dan 9000 kilometer per jaar mag rijden op een oldtimerverzekering.

 

Categorie:
Provincie: