dinsdag, 5. april 2016 - 10:15 Update: 05-04-2016 14:06

Audi en BMW rijders maken meeste brokken

Audi en BMW rijders maken grootste brokken
Foto: Archief MV
Amsterdam

Audi- en BMW-rijders zijn de grootste brokkenmakers van Nederland. Zij hebben het grootste aantal aanrijdingen. Daarnaast zijn Audi’s en BMW’s veel meer dan andere automerken het slachtoffer van vandalisme, diefstal en/of inbraak.

Dat blijkt uit het rapport Moving forward in mobility van schadespecialist CED. In de top 10 van automerken met de meeste aanrijdingen staat Audi in 2015 op pole position: op 100 auto’s van dit merk hadden er 14,1 te maken met schade. Audi wordt op de voet gevolgd door BMW en Mercedes-Benz met 13,6 respectievelijk 13,1 aanrijdingen op elke 100 auto’s. Het zijn dus de bestuurders van relatief dure merken auto’s die vaak schade hebben, althans vaker dan eigenaren van minder dure merken.

Volkswagen, Opel en Renault merken met meeste schade

Wordt er in absolute getallen gekeken naar automerken met de meeste schades dan ontstaat er een ander beeld. Volkswagen was in 2015 de onbetwiste koploper met 112.435 schadegevallen, gevolgd door Opel (79.667) en Renault (71.364). Niet geheel toevallig rijden er van deze merken ook veel auto’s op de Nederlandse wegen waardoor de kans op schade groter is.

Uit het CED rapport Moving forward in mobility blijkt verder dat Nederlanders voorzichtiger rijden.  Maar als ze brokken maken is de schade groter. Uit berekeningen van CED blijkt dat het aantal voertuigschades over de afgelopen vijf jaar met maar liefst 28 procent is gedaald: van 2,3 miljoen naar 1,8 miljoen. Over dezelfde periode steeg het gemiddelde claimbedrag met 13 procent.

Belangrijke reden voor de stijgende schadeposten: de toegenomen hoeveelheid elektronica in auto’s. “Als het gaat om schade beginnen auto’s steeds meer op iPads te lijken: eenvoudige reparaties bestaan niet meer. Heb je schade dan is het schadebedrag door de elektronica die vervangen moet worden vaak gelijk hoog”, zegt Ruud Kooijman van CED. “Alle nieuwe modellen beginnen steeds meer op rijdende computers te lijken, dat geldt zeker voor de elektrische auto’s en plug-ins.”.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):