donderdag, 28. september 2017 - 15:11

Volkswagen Group scherpt milieudoelen aanzienlijk aan

Volkswagen Group scherpt milieudoelen aanzienlijk aan
Foto: fbf
undefined

De Volkswagen Group wil een leidende rol spelen op het gebied van duurzaamheid in de auto-industrie. “Volkswagen was lange tijd in de top van prestigieuze duurzaamheidsranglijsten te vinden en ons doel is nu om die positie terug te winnen”, zei Matthias Müller, algemeen directeur van de Volkswagen Group, tijdens de start van de tweedaagse Group Environmental Conference (GEC) in Wolfsburg. “Wij gaan een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden.”

Daarbij gaat het niet alleen om het op de markt brengen van schone, efficiënte voertuigen, aldus Müller, maar ook om het zo milieuvriendelijk mogelijk produceren van die voertuigen. “Daarom stellen we onszelf nieuwe, ambitieuze doelen”, kondigde hij aan. “Wij willen de invloed van de Volkswagen Group op het milieu met nog eens 20 procent extra terugbrengen. Dat betekent dat wij tegen 2025 zo’n 45 procent minder energie en water zullen verbruiken dan in 2010 het geval was. Daarbij moeten ook de hoeveelheid afval, de CO2-uitstoot en de uitstoot van vluchtige organische stoffen met 45 procent omlaag.”

Hele levenscyclus

Müller benadrukte dat de Volkswagen Group voor een holistische milieustrategie kiest. “Wij breiden onze interpretatie van duurzaamheid uit. Het is niet alleen belangrijk wat er uit de uitlaat komt.; wij moeten kijken naar deze hele levenscyclus van mobiliteit. Hoe wordt energie opgewekt? Hoe worden onze grondstoffen gewonnen? En hoe kunnen we materialen recyclen?” Met deze aanpak volgt de Volkswagen Group de aanbevelingen van de Sustainability Council, een onafhankelijk adviesorgaan dat het management adviseert op het gebied van duurzaamheid.

Vertrouwen terugwinnen

“Onze klanten en de samenleving verwachten duurzaam gedrag van ons”, onderstreepte Müller op de GEC. Er moet een kritische en opbouwende dialoog worden gevoerd, zei hij. Dat is de enige manier waarop de Volkswagen Group het vertrouwen van het publiek kan terugwinnen na de dieselaffaire. “Het is goed dat Volkswagen nu meer openstaat voor externe perspectieven, vooral op het gebied van het milieu en duurzaamheid. Daarom hebben we minder dan een jaar geleden de Volkswagen Sustainability Council opgericht.”

Werken aan comeback

Bernd Osterloh, voorzitter van de Group Works Council, zei in zijn toespraak op de GEC: “Volkswagen moet hard werken om zijn toppositie in de duurzaamheidsranglijsten terug te krijgen. Wij stonden in augustus 2015 bovenaan, maar moesten die positie – meer dan terecht – afstaan vanwege het emissieschandaal. Wij moeten nu gezamenlijk werken aan een comeback. Het werk van honderden milieuexperts binnen de Volkswagen Group is een belangrijke stap in de goede richting.”

Forum voor milieuexperts

Volkswagen introduceerde in 1998 de Group Environmental Conferences als een forum voor zo’n 400 milieuexperts om te praten over strategieën, maatregelen en projecten op het gebied van duurzaamheid. “De conferentie geeft ons de mogelijkheid om de Volkswagen Group zodanig te positioneren dat we onze ambitieuze milieudoelen kunnen halen”, aldus Stephan Krinke, hoofd van Environmental Affairs bij de Volkswagen Group. Tijdens de tweedaagse Group Environmental Conference 2017 in Wolfsburg werden meerdere milieuprojecten en –initiatieven gepresenteerd.

Categorie: