donderdag, 19. april 2018 - 16:45 Update: 19-04-2018 19:37

ANWB: Update navigatie moet beter

ANWB: Update navigatie moet beter
Foto: PX
Den Haag

Het updaten van software en kaarten voor ingebouwde navigatiesystemen voor auto’s moet beter, vindt de ANWB. De bond ontvangt de laatste tijd steeds meer klachten over het gebrek aan ondersteuning van ingebouwde navigatie of de hoge prijs voor de aanschaf van nieuwe kaarten en -updates. Het probleem speelt bij meerdere automerken en komt zelfs voor bij nieuwe auto’s.

De ANWB is van mening dat een redelijke periode voor het aanbieden van nieuw kaartmateriaal tenminste tien jaar moet zijn.  Aangeboden kaarten moeten zo actueel mogelijk zijn en niet meer dan één jaar afwijken van de actuele situatie. Bovendien moet tenminste jaarlijks een kaartupdate worden aangeboden. In de garantieperiode en bij onderhoud van de auto bij de dealer dienen kaarten gratis bijgewerkt te worden.  Volgens de ANWB moeten updates gedurende tien jaar beschikbaar zijn.

De ANWB wil hierover met de branche in gesprek.

Volgens de ANWB is het onbegrijpelijk dat een auto met een gemiddelde levensduur van 18 jaar slechts twee jaar ondersteuning heeft voor een navigatiesysteem met een waarde van soms wel €2.000.  De bond vraagt autofabrikanten beter te communiceren over o.a. kosten bij updates, duur van de ondersteuning door updates, hoe vaak de klant een update mag verwachten en hoe oud het meest recente kaartmateriaal is.

Het belang van navigatiesystemen wordt steeds groter omdat het de bestuurder steeds meer nuttige  informatie voor onderweg biedt.  Ondersteuning in updates of kaartmateriaal verschilt per automerk van slechts twee jaar tot meer dan tien jaar. Er zijn automerken die kaartmateriaal van vier jaar oud als meest recente aanbieden.

Voorlopig adviseert de ANWB haar leden om bij de aanschaf van nieuwe en tweedehands voertuigen te informeren wanneer de meest recente update heeft plaatsgevonden, hoe oud de kaart is, of updates nog te krijgen zijn en tegen welke prijs. Indien automerken geen ondersteuning meer aanbieden dan heeft dit invloed op de prijs van de auto en de verwachting die consumenten mogen hebben.

Categorie:
Provincie: