woensdag, 7. november 2018 - 20:24

Toekomstige Jaguars en Land Rovers voorkomen wagenziekte

Toekomstige Jaguars en Land Rovers voorkomen wagenziekte

Toekomstige Jaguar Land Rover modellen zijn in staat om te vertellen of je wagenziek bent. Daarna passen zij automatisch de voertuiginstellingen aan om wagenziekte te bestrijden.

Tot nu toe is er weinig bekend over wagenziekte, waar zo’n 70% van de mensen aan lijdt. Aan de hand van het vooruitstrevend onderzoek naar dit euvel, creëerde Jaguar Land Rover een algoritme dat de ‘welzijnsscore’ voor elke inzittende bepaalt. De auto past automatisch de voertuig- en interieurinstellingen aan om het effect van wagenziekte tot 60% te verminderen.

Jaguar Land Rover reed meer dan 24.000 kilometer om het effect van wagenziekte te meten. Daarbij werden passagiers gevraagd om onder het rijden bijvoorbeeld e-mails te lezen. Plotselinge stuurcorrecties versterken hierbij het risico op wagenziekte. Deze resultaten vormen de basis voor de rijstijl van autonome voertuigen, om plotselinge stuurcorrecties tot een minimum te beperken.

De ‘welzijnsscore’ berekent hoeveel kans de bestuurder en passagiers lopen op wagenziekte. De techniek gebruikt biometrische sensoren om psychologische signalen te herkennen. In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag, weet de auto dat een inzittende ziek wordt, voordat diegene dat zelf weet.

De huidige modellen van Jaguar en Land Rover zijn al ontworpen om het gevoel van misselijkheid te bestrijden. Onderzoek wijst uit dat de meervoudig elektrische stoelverstelling en de plaatsing van het infotainmentsysteem in de Jaguar E-PACE wagenziekte verminderen. 

Categorie: